I samband med premiären av av Rossinis opera Askungen den 20 september initierades Folkoperans Talangprogram av dess beskyddare, operasångerskan Nina Stemme, tillsammans med Folkoperans vd Monica Fredriksson Tal och konstnärlige chefen Tobias Theorell.

Talangprogrammet är unik i Sverige. Det kommer att omfatta allt från morgondagens operaartister – från unga musicerande elever i grundskolan till nyexaminerade sångare och dirigenter från landets konstnärliga högskolor. Programmet kommer årligen att inkludera ett sextiotal artister och blivande artister.

Nuvarande antagna talanger är bland andra Joakim Larsson och Viktor Rydén som medverkar i Folkoperans uppsättning av Askungen samt Lovisa Huledal som medverkar i uppsättningen Tidens Larm (om tonsättaren Dmitrij Sjostakovitj). Även dirigenterna Teo Hillberg och Martin Thorell hör till detta talangprogram.

– Genom talangprogrammet ges fler musiker, sångare och dirigenter bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Talangerna blir bättre på att möta de olika arbetsgivarnas behov, och på så vis blir Folkoperans satsning också en resurs för hela branschen, menar Tobias Theorell.

Orkester + On stage

Folkoperans Talangprogram är uppdelat i två sektioner: 
Talang orkesterelever, i ett samarbete med El Sistema, där orkesterelever i åldrarna 12–17 år får följa en operaproduktion på Folkoperan från ax till limpa, ta del av ett mentorsprogram samt möjlighet att medverka i en minioperauppsättning. Ett femtiotal elever får varje år möjlighet att delta i programmet. 

Talang on stage antas varje år 6 sångare och 3 dirigenter som i ett skräddarsytt program ges möjlighet till utveckling genom kurser, workshops, nätverksbyggande och inte minst genom att medverka vid sceniska framträdanden för publik. 

Finansieringen av Talangprogrammet, som kostar ca 2,5 milj kronor per år, görs med stöd av Kulturrådet och finansieras även med hjälp av stiftelser, mecenater och privatpersoner.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.