Regeringens budgetproposition på 8,4 kg presenterades idag, där det bl a sägs att en översyn av de de statliga myndigheterna ska ses över. En sammanslagning av Kulturrådet och Konstnärsnämnden föreslås. Ett uppdrag att återkomma med förslag på hur en sammanslagning kan genomföras kommer att lämnas till berörda myndigheter under hösten.

En kort stund senare kom statliga Konstnärsnämndens styrelse med ett meddelande.

– Myndigheten har hög trovärdighet hos konstnärskollektivet och det är viktigt att den kompetens som byggts upp under långt tid tas till vara även i framtiden, säger Mika Romanus (bilden), direktör för Konstnärsnämnden.

Konstnärsnämndens styrelse kompletterar:

– Konstnärsnämnden är idag en mycket välfungerande, effektiv myndighet med kunniga och engagerade medarbetare, samt beslutandegrupper med yttersta sakkunskap inom sina respektive konstområden. Myndigheten har stort förtroende bland konstnärer och andra samarbetspartners och har under snart fem decennier haft en central roll för genomförandet av Sveriges kulturpolitik.

Armlängds avstånd

– Ett vitalt kulturliv förutsätter att det finns ekonomiska förutsättningar att verka som konstnär även utanför rent kommersiella sammanhang. Regeringen har tydligt signalerat vikten av armslängds avstånd mellan politik och konstnärlig verksamhet samt värnandet av konstnärlig frihet. Vid beslut som rör stöd till enskilda konstnärer blir dessa hänsyn särskilt angelägna.

Vi som fått regeringens förtroende att sitta i styrelsen för Konstnärsnämnden ser med oro på en sammanslagning av myndigheten kan leda till att kompetens försvinner och att det konstnärspolitiska perspektivet försvagas, vilket vore olyckligt.


Konstnärsnämnden (inrättat 1976) har ca 20 medarbetare. Statens Kulturråd (inrättat 1974) har ca 120 medarbetare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.