Det är inte under chefsdirigentens ledning Svenska Kammarorkestern i Örebro levererar den annorlunda och överraskande repertoaren under säsongen 2022–2023. Under klarinettisten och chefsdirigenten Martin Frösts ledning får orkestern hålla sig till mittfåran i klassicismen: Felix Mendelssohn, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart. Det blir närmare en tredjedel av säsongens utbud.

Gästande dirigenter kommer med nytt

Den mer oväntade musiken kommer istället med de gästande 11 dirigenterna. I dessa framföranden ingår inte mindre än sju beställningsverk (i samarbete med andra orkestrar) och ett uruppförande.

HK Gruber(AUT) tar med sig flera verk av Kurt Weill (bl a Symfoni no 2 och De sju dödssynderna).
Jörg Widmann (GER) tar med sig sina egna verk (180 beats a minute, Con Brio och Fantasie för soloklarinett).
Brett Dean (AUS) dirigerar inte bara sin egen And once I played Ophelia, utan tar även bl a med
The path and the traces av Errki-Sven Thür.
François Leleux (FRA) får dirigera beställningsverket Gaea (en saxofonkonsert) av Tebogo Monnakgotla.
Adrien Perruchon (FRA) tar hand om beställningsverket komponerat av Lisa Streich, en violinkonsert.
Thierry Fischer (CHE) tar med Elfrida Andrées Uvertyr i g-moll liksom beställningsverket, Hic sunt leones, av Olga Neuwirth.
Andrew Manze (GBR) dirigerar Pēteris Vasks In evening light, violinkonsert nr 2, också det ett beställningsverk.
Joshua Weilerstein (USA) dirigerar pianisten (och kompostören) Niklas Sivelövs
Pianokonsert nr 6 “Earth Rites” – ett beställningsverk.
Kompositören James MacMillan (GBR) kommer i april 2023 för att leda orkestern i fyra av sina verk, varav ett är ett beställningsverk, en violinkonsert.

Ingen kvinnlig dirigent?

Jo, Shiyeon Sung (KOR) i säsongens sista konsert (maj, 2023) är den som får dirigera beställningsverket av Albert Schneltzer: Violinkonsert no 2,”Nocturnal Songs”.

Ett uruppförande

Pekka Kuusisto (FIN) har i sina två konserter i mars 2023 med verk av både Dmitrij Sjostakovitj, Olivier Messiaen och ett uruppförande – en violinkonsert med titeln Chandangel av Djuro Zivkovic, den serbisk-svenske tonsättaren som senast (2021) fick Musikförläggarnas Pris.


Beräkningarna för Näringsdeklarationerna är gjorde utifrån publicerade säsonggsprogram. Statistiken omfattar samtliga specificerade konserter med resp orkester och deras orkestermusiker (t ex i kammarmusikprogram). Ospecificerade konserter, som barn-, skol- och familjeföreställningar, är inte medtagna. Inte heller andra orkestrars gästspel eller externa musikers solokonserter.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.