Något så ovanligt som ett uruppförande av en ny svensk symfoni händer i Göteborg den 7 oktober.

Det är Tobias Broströms första symfoni som uruppförs av Göteborgs Symfoniker under ledning av orkesterns chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali.

Tobias Broström (f. 1978) älskar den symfoniska traditionen, så när han fick en beställning från Göteborgs Symfoniker på ett större verk på 40 minuter, tog han chansen att skriva en symfoni i tre satser med undertiteln Albedo.

Ingår i en trilogi

Symfonin är det andra verket i en trilogi som hämtar inspiration från begrepp som återfinns inom såväl alkemins värld som i den Jungianska psykologin.

Det första verket var dubbelkonserten Nigredo – Dark Night of the Soul som står för svärta, medan Albedo står för den vita, rena fasen som ska bringa ljus och klarhet. Ett tredje verk Rubedo är på gång.

Internationellt framförd

Tobias Broström är en av Sveriges internationellt mest spelade tonsättare. Förutom de nordiska orkestrarna framförs hans musik av BBC Philharmonic, Sinfonieorchester des Bayerischer Rundfunks, Konzerthausorchester Berlin och Detroit Symphony Orchestra.

Tobias Broström studerade komposition för bland andra Luca Francesconi och Rolf Martinsson och har tagit lektioner för Sven-David Sandström och Per Nørgård.

Fler uruppföranden

Göteborgs Symfoniker kommer med ytterligare två uruppföranden under säsongen:

Johannes Janssons Marimbakonsert (12 december) och det oratorium – SaltAlbert Schneltzer komponerat till 400-årsjubileet av Göteborgs stad (framförs med orkester, kör och solister den 20 april 2023).


Foto: Nicklas Raab

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.