HYMM heter den ganska nya stråkkvartetten som gärna provar egna grepp för att vidga musikupplevelsen. De vill gärna se musiken i sitt sammanhang. Eller ett narrativ i sin kontext, för att uttrycka det på nysvenska.

I nya konserter låter man Leoš Janáček möta Lev Tolstoj och Kamila Stösslová. Det blir en ”dramakonsert” om kärlek, svartsjuka och mord med skådespelaren Hannes Meidal och HYMM, dvs Henrik Peterson och Ylva Magnusson (violin), Mikael Crafoord (viola) och Mattias Rodrick (cello).

Båda stråkkvartetterna av Janáček är inspirerade av texter. Kreutzersonaten (från 1923) är en musikalisk tolkning av Tolstojs roman med samma namn, medan Intima brev bygger på kompositörens brevväxling (från 1917) med den betydligt yngre Kamila Stösslová, som Janáček var mycket förälskad i (men de var båda gifta på varsitt håll).

I Hannes Meidals och HYMMs föreställning vävs ord och ton samman till en fascinerande helhet.

Nu ger man en svit konserter i Stockholm och Eskilstuna:

14 maj – Musik i Marabouparken, Sundbyberg, kl 15

15 maj – Riddarhuset, Stockholm, kl 16

16 maj – Eskilstuna, Scenkonst Sörmland, kl 18.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.