iMusiken har skrivit det tidigare: lägg namnet Johanna Wallroth på minnet.

Hon är en av Sveriges mest uppmärksammande unga sångerskor på den internationella operascenen, och har nu blivit utsedd till nästa Klassiska artisten i P2. Det betyder att hon under de kommande två säsongerna kommer att medverka i ett flertal konserter i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, samt att hon ofta kommer att höras i Sveriges Radio P2.

Det började i Adolf Fredriks Flickkör

Johanna Wallroth (f. 1993) gick i Adolf Fredriks Musikklasser och fostrades bl a i Adolf Fredriks Flickkör under Bosse Johansson.

Vi är fortfarande några som minns hennes klockrena insatser i eko-arian (i den fjärde kantaten av Johann Sebastian Bach) tillsammans med sopranen Jeanette Köhn i en luciakonsert i Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm.

Birgit Nilsson-stipendiat

Därefter blev det sångstudier vid Universität für Musik und darstellende Kunst (MDW) i Wien efter att tidigare varit elev vid Kungliga Svenska Balettskolan och Musikkonservatoriet i Falun.

2019 vann Johanna Wallroth första pris i den prestigefyllda internationella Mirjam Helin-tävlingen (Finland) i sång. 2021 tog hon emot Birgit Nilsson-stipendiet.

– Hon har den där kvaliteten utöver det vanliga som bara några få har, som får dig att inte vilja sluta lyssna, säger dirigenten Daniel Harding.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.