Det börjar eka i ledningen för Helsingborgs konserthus. I maj förra året slutade chefsdirigenten Stefan Solyom. Nu lämnar även konserthuschefen Fredrik Österling byggnaden. Han tillträder i augusti sin nya tjänst som kanslichef vid Sametinget, en statlig myndighet med säte i Kiruna.

Österling är född i smällkalla februari (12/2 1966) i Gällivare. Det hann bli fem år i Helsingborg. Nu blir det en 180 mil resa hem till barndomstrakterna.

– Det har varit en synnerligen händelserik tid med Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthuset i Helsingborg och jag tänker med stolthet och glädje tillbaka på det jag tillsammans med all personal i konserthuset åstadkommit. Nu känns det helt rätt att använda mina kompetenser för att synliggöra det som är en del av mitt ursprung, nämligen det samiska.

– Som kanslichef för Sametinget kommer jag kunna ägna mig helt åt frågor som blivit alltmer viktiga för mig personligen, säger Fredrik Österling.

Fredrik Österling har tidigare arbetat som utredningssekreterare på Kulturdepartementet. Han har även varit vd för Stockholms läns Blåsarsymfoniker (2009–2012) samt en kort tid som kulturskolechef i Södertälje.

Han är även tonsättare och har bland annat skrivit ett tiotal kortare operor.

Foto: Mats Bäcker


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.