På dagen femtio år efter att den mytomspunne Gävle-födda tonsättaren Bo Linde dog (2 oktober 1970, 37 år gammal) framförs hans violinkonsert från 1957.

Han har lämnat efter sig osannolikt vacker musik, där violinkonserten från 1957 blev det stora genombrottet. Bo Linde var då 24 år.

Bo Lindes levande kontakter med Gävle Symfoniorkester inleddes redan innan den unge tonsättaren började på Musikaliska Akademien som tonåring. Orkesterns dåvarande chefdirigent Eric Bengtsson var en viktig mentor och musikalisk samarbetspartner för Bo Linde och för övrigt också hans pianolärare. Under studieåren i Stockholm och Wien och under de många resorna i Europa under 50-talet höll Linde hela tiden kontakten med orkestern hemma i Gävle och var själv solist när första pianokonserten uruppfördes på Gävle Teater 1955. Flera av Bo Lindes orkesterverk fick sina första framföranden av Gävleorkestern som var den orkester han ofta hade i åtanke när han komponerade.

Dalene solist

Just den 2 oktober framförs violinkonserten av den 20-åriga violinisten Johan Dalene (till vänster på bilden) tillsammans med Gävle Symfoniorkester i Gävle konserthus. Dirigent är Rumon Gamba.

Konserten inleds med Mats Larsson Gothes musikaliska kommentar till Beethovens sjunde symfoni, The apotheosis of the dance (ett verk som f ö är tillägnad dirigenten Gamba och som han dirigerade vid uruppförandet 2012). Konsertavslut blir det med Symfoni nr 7 av Ludwig van Beethoven.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.