Håll avstånd, vädra lokalerna, testa körsångarna

Den stora frågan inför höstens körrepetitioner är om det går att sjunga i kör utan att sprida smitta?

Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund, behövde få svar på den frågan (man har ju många medlemmar i de professionella körerna).

Hundratusentals körsångare i alla andra körer runt om i landet är säkert också intresserade.

Stora lokaler med högt i tak

I korthet handlar rekommendationerna om att hålla ordentliga avstånd mellan sångarna, repetera i stora lokaler och i kortare pass samt att se till att det finns god ventilation för att förhindra både dropp- och luftsmitta. Och inget gemensamt fika i pauserna!

En praktisk kosekvens av att hålla 1,5 meters avstånd i sidled mellan koristerna och åtminstone 2 meter mellan raderna är att det krävs mycket rymliga repetitionslokaler. En normalstor kör med 30-talet korister behöver 20-25 meter i bredd.

Läkares rekommendationer till körsångare

Åke Örtqvist, specialist i infektionssjukdomar och docent vid Karolinska Institutet tillsammans med Pontus Wiegert, ST-läkare i öron-, näs- och halssjukdomar samt Foniatri på Skånes universitetssjukhus har på Symfs uppdrag gjort en genomgång av vad som i dag är känt kring risken av smittspridning av Sars-CoV-2 i samband med körsång.

Utifrån befintlig forskning har de tagit fram rekommendationer för hur smittspridning ska minimeras, som ett tillägg till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer.

  •        Lokalerna bör vara så stora som möjligt, gärna med högt i tak (typ ”kyrkorum”)
  •        Ventilationen bör optimeras, med många luftväxlingar/timme
  •        Fasta platser under hela repetitionen, om möjligt
  •        Distans med minst 1,5 m mellan stolarna i sidled och 2-2,5 m mellan raderna
  •        ”Korta” pass med vädring emellan. Det finns ingen säker tidsgräns för hur länge en repetition kan pågå utan att det finns risk för luftburen smitta. Ju längre repetition, desto högre risk.
  •        Avstånd och fysisk distans före, efter och under paus; inget gemensamt fika
  •        Antikroppstest före säsongstart på alla sångare
  •        PCR-screening, helst med snabbsvar, rutinmässigt 2 ggr/v av icke-immuna sångare.
  •        PCR-test vid minsta sjukdomssymtom hos sångarna eller hos familjer/partners/sammanboende
Droppsmitta och luftburen smitta

Droppsmitta har varit utgångspunkten i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men risken för luftburen smitta via aerosoler innebär en annan och svårare problematik.

– Dessa droppar torkar in successivt och det bildas en ”kärna” av fast material, som när aerosolen kommer från en virusinfekterad person bland annat kan bestå av smittsamt virus. Virus kan överleva länge i denna miljö och i experimentella studier av aerosoler har smittsamt virus kunnat påvisas i upp till 16 timmar, menar Åke Örtqvist och Pontus Wiegert.

Utredarna skriver att det är ”rimligt att misstänka att sång är förenligt med högre risk både för att sprida virus (på grund av större utandad volym) och för att bli smittad (på grund av större och djupare inandningar).”

Läs de rekommenderade anvisningarna i sin helhet här

Bilden överst: från ett program i Bayrischer Rundfunk, München, där BR:s radiokorister fick visa aerosolernas spridning i utandningsluften.



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.