Det har inte varit så lättsamt i det fina Kulturhuset Spira i Jönköping de senaste åren. Men nu, när tidigare kritik mot dålig arbetsledning och -miljö samt den famösa uppgörelsen om den sparkade musikern är klar, finns det all anledning att ta nya tag.

Kulturhuset Spira från 2011, ritat av arkitekterna Gert Wingårdh och Jonas Edblad.

Smålands Musik och Teater värvar dirigenten Marit Strindlund som ny musikchef. Hon har de senaste sju åren varit chefsdirigent och musikalisk ledare på Folkoperan i Stockholm och har en bred bakgrund inom musikdramatik. Marit Strindlund tillträder tjänsten den 19 oktober 2020 (på heltid från och med april 2021) och är parallellt kvar vid Folkoperan säsongen 2020/2021.

Marit Strindlund gick dirigentutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2000–2004 för Jorma Panula. År 2004–2006 genomförde hon diplomstudier i dirigering med specialinriktning mot opera vid Royal Norhtern College of Music i Manchester, med Mark Elder och Mark Shananhan som lärare. 

Marit Strindlund efterträder Gabriella Bergman som slutade på Smålands Musik och Teater i våras.

Imponerad av hus och orkester

I sin roll som konstnärlig chef för musiken på Spira hoppas Marit Strindlund att kunna bidra med konstnärlig inspiration och ingjuta arbetslust och glädje i det dagliga arbetet. Marit har gästat Spira flera gånger som gästdirigent och har imponerats av både huset, dess akustik och inte minst Jönköpings Sinfonietta.

– Det är en så fin orkester, med vacker klang och stark uttrycksförmåga. Det och att det finns en teater i huset och alla resurser runtom den, som ljussättare, ljudtekniker och scentekniker öppnar upp för många möjligheter!

Erfaren operadirigent

Marit Strindlund framträder återkommande hos operahus och orkestrar internationellt, bla vid Staatsoper Berlin, Opera Vlaanderen, Muziektheater Transparant, Ringsakeroperaen, Bergen National Opera, I solisti del Vento, B’Rock Ghent, Spectra ensemble, samt har verkat som coverdirigent vid Royal Opera House Covent Garden ett flertal säsonger.

Under 2019 nominerades den produktion Marit dirigerade vid Staatsoper Berlin till Best world premier vid International Opera Awards i London, i konkurrens med produktioner från bl a La Scala.

I Sverige har hon dirigerat bl a Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern och Västerås Sinfonietta.

Foto Marit Strindlund: Sandra Lee Pettersson


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.