Vartannat år går Nordiska rådets musikpris till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år, som detta år, ges priset till en ensemble eller artist.

Gyða Valtýsdóttir heter 2019 års mottagare – performence-artist och multi-instrumentalist från Island. Hon får musikpriset för sin karaktäristiska sång, sin uppfinningsrikedom med musikinstrumenten och ”den personliga charm som framhäver ett förnämligt hantverk”.

Musikpriset delades ut av 2017 års pristagare, dirigenten Susanna Mälkki, under Nordiska rådets prisutdelningsgala i Konserthuset, Stockholm, den 29 oktober.

Juryns motivering

”Gyða Valtýsdóttir är en isländsk musiker med klassisk utbildning men obegränsad av genre. I ung ålder var hon en av dem som grundade den hyllade, experimentella elektroniska musikgruppen múm, och har som mångsidig artist sedan dess varit en framstående del av musikscenen som kommer från Island.

Med en klassisk utbildning som cellist i grunden har Gyða under de senaste åren framfört sin egen musik och även samarbetat med andra musiker inom olika genrer. Hon har använt sin utbildning för att förverkliga sina visioner och förmedlar sin holistiska approach till musik på ett organiskt sätt med beundransvärd teknik. Gyðas musik och framföranden är unika och fängslande, med en speciell känsla för frasering och tid. Hon är en mycket personlig artist med en fascinerade, jordnära närvaro vid liveuppträdanden – en närvaro som är skör och finstämd, men ändå stark och temperamentsfull. Hennes djupt personliga och organiska framförande är genomgående högklassiskt, oavsett om hon spelar cello, använder sin karaktäristiska sång eller spelar andra instrument, och kännetecknas alltid av en grundläggande originalitet.

Gyða korsar och överbryggar klyftan mellan olika musikgenrer på ett speciellt sätt, inte minst genom att inte ta någon notis om deras olikheter. Och oavsett om hon framför sin egen eller andras musik tillför hon alltid sin säregna originalitet till musiken genom sin instrumentella uppfinningsrikedom”.

Nominerade

Från Sverige: Bengt Forsberg, pianist; Joakim Milder, jazzmusiker, professor
Från Norge: Elias Akselsen, sångare, Grete Pedersen, kördirigent
Från Danmark: Christina Åstrand, violinst, Danish String Quartet
Från Finland: Kreeta-Maria Kentala, violinst, SVÄNG, munspelskvartett
Från Island: Gyða Valtýsdóttir, EAM-musiker, Sæunn Thorsteinsdóttir, cellist
Från Färöarna: Rúni Brattaberg, bassångare
Från Grönland: Da Bartali Crew, liveband
Från Åland: Johanna Grüssner, jazzsångerska

Mer info om samtliga vinnare vid prisutdelningen 2019 ›

Foto: Magnus Fröderberg
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.