Den 12 november blir det premiär för kammarkonserter på Vara konserthus nya scen – Sparbanken Blackbox. Grammisbelönade Dahlkvistkvartetten gästar Vara Konserthus. På programmet står musik av Beethoven, Tarrodi och Ravel.

Stråkkvartettspel är kommunikation på högsta nivå och samspelet hos en väl sammansvetsad kvartett kan liknas vid umgänget mellan fyra nära vänner, eller rent av en familj.

När det gäller Dahlkvistkvartetten är det rent bokstavligen så, eftersom Kersti Gräntz (violin II), Jon Dahlkvist (viola) och Hanna Dahlkvist (cello) är syskon. Primarien Alexander Kagan, är ny för i år och smälter väl in i kvartettgemenskapen.

Kammarmusikprogrammet

Ludwig van Beethoven: Stråkkvartett i G-dur op. 18 nr. 2 (1799)

Andrea Tarrodi: Stråkkvartett nr. 2 ”Madárdal” (Fågelsång). Uruppförd 7 juni 2013 av Dahlkvistkvartetten på Mellby Atelier

M. Ravel: ”Quatuor” Stråkkvartett i F-dur (1903)


Dahlkvistkvartetten bildades 2007, då med Bartosz Cajler som primarie, och fick en flygande start då de två år senare vann Kammarmusikförbundets tävling ”Ung och lovande” vilket ledde till en Sverigeturné med 18 konserter i Rikskonserters regi.

Säsongen 2012-2013 utnämndes de till ”Rising Stars” av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation. Detta blev deras språngbräda ut i Europa med framträdanden i bland annat Wien, Amsterdam, Paris och Budapest. I Sveriges Radio P2 har de fått uruppföra stråkkvartetter beställda av Sveriges Radio. Samtida svensk musik är alltså en nisch, men även de etablerade klassikerna på repertoaren. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.