Det här är en av de mer fascinerande kvinnliga tonsättarna från förra sekelskiftet – Ethel Smyth.

Smyth var en mycket uppmärksammad person, både som tonsättare och som en av de ledande personerna kring suffragettrörelsen, som kämpade för kvinnlig rösträtt i England. Hon komponerade bl a The March of the Women 1911. I Storbritannien infördes kvinnlig rösträtt 1918, men den var på lika villkor som männens först från år 1928 då rösträttsåldern för kvinnor och män blev densamma. 

Ethel Smyth var även dirigent och författare. För sina insatser i England utnämndes hon till Dame of the British Empire

Mötte musikens tungviktare

Ethel Mary Smyth (1858–1944) var exceptionellt talangfull och sökte sig till Leipzig, som var en av de allra viktigaste musikstäderna under 1800-talet. Där mötte hon bl a Antonín Dvorák, Pjotr Tjajkovskij, Edvard Grieg, Bruno Walter m fl. Senare kom hon också i kontakt med Clara Schumann och Johannes Brahms, som hon fick starkt stöd av. 

Nu kommer Mässa i D till Sverige

Ethel Smyths stora, dramatisk Mässa i D – utformad nästan som en opera – uruppfördes 1893 i Royal Albert Hall, London, då Smyth var 33 år. Först nu hör vi den svenska premiären i Konserthuset, Stockholm, torsdag den 9 maj och fredag den 10 maj; 75 år efter Smyths dödsdatum.
Ethel Smyth dog den 8 maj 1944, 86 år gammal.

Medverkande vid Sverigepremiären är Kungliga Filharmonikerna med Sakari Oramo som dirigent, Eric Ericsons Kammarkör, Paulina Pfeiffer, sopran, Catriona Morison, alt, Michael Weinius, tenor, samt Tuomas Pursio, bas.


Läs mer om Ethel Smyth ›


Bilden överst: Ethel Smyth som 45-åring

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.