I södra Sverige blir det den 10–12 maj möjlighet att njuta av riktig stråkfrossa. Växjö-orkestern Musica Vitae kommer då att turnera med ett program tillsammans med fantastiska stråkkvartetten META4 från Finland.

META4 är en ung, nytänkande och flerfaldigt prisbelönad stråkkvartett. Gruppens internationella framfart inleddes i och med segern i den internationella Dmitri Sjostakovitj-tävlingen i Moskva år 2004 där ensemblen dessutom belönades med ett specialpris för bästa Sjostakovitj-tolkning. År 2007 vann META4 Joseph Haydn-tävlingen i Wien. De var BBC New Generation Artist åren 2008-2010. Kvartetten var konstnärliga ledare för festivalen Oulunsalo Soi åren 2007-2011 och har varit residenskvartett vid Kuhmo Kammarmusik sedan år 2008.

Gruppen turnerar flitigt runt om i världen till så prestigefyllda konsertsalar som Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall i London och Lincoln Center i New York. Kvartetten består av Antti Tikkanen, violin, Minna Pensola, violin, Atte Kilpeläinen, viola och Tomas Djupsjöbacka, cello.

Musica Vitae och Malin Broman. Foto: Alexander Mahmoud

Musica Vitae med konstnärliga ledaren Malin Broman i spetsen presenterar okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. Senast orkestern musicerade tillsammans med META4 var 2017; ett möte som gav musikalisk mersmak.

Vid tre konserter i Växjö, Lund och Landskrona kommer de sammanslagna stråkmusikerna att framföra Alban Berg – Tre satser ur Lyrisk svit, Leoš Janáček – Stråkkvartett nr 2 ”Intima brev” samt Gustav Mahler/arr. Vladimir Mendelssohn – Adagio ur Symfoni nr 10.

Mer info om konserter och tider

Foto, META4: Tero AhonenLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.