Motvind för Göteborg Wind Orchestra

Det är obehagligt mycket som påminner om tidigare orkesterhot i städer som Västerås och Oskarshamn. Utdragna utredningar i kommunala nämnder och kommunstyrelse. Underhandsbesked än hit, än dit. Men inget beslut.

Niklas Willén, konstnärlig ledare och chefsdirigent för GWO sedan augusti 2017.

Nu är det tydlig motvind för Göteborg Wind Orchestra (GWO) med sin chefsdirigent Niklas Willén. Det har gått så långt att orkestern sett sig tvingad att skriva ett Öppet brev till Kulturnämnden i Göteborgs Stad.

I september 2016 angav ledningen för Kulturnämnden att utredningarnas tid är förbi och att det är dags för beslut.

Kulturnämnden ska behandla frågan om stödform den 28 augusti 2018. Besked om ekonomisk nivå för 2019 sägs komma sent i höst eller möjligen först i början av nästa år – dvs 2019 …

– Rimliga förutsättningar för konstnärlig verksamhet är en viktig del av stadens kulturstrategi – det som nu föreslås är raka motsatsen, konstaterar GWO.

 

Stor osäkerhet och minskad finansiering

Göteborg Wind Orchestra skriver:

– För att kunna fortsätta utveckla Göteborg Wind Orchestra (GWO) behöver vi två kloka beslut från stadens Kulturnämnd. Besluta om ett Riktat Stöd till GWO som är ett mera långsiktigt åtagande – vi uppfyller kriterierna – och besluta om finansiering på en rimlig nivå i enlighet med vår ansökan om verksamhetsstöd 2019. Vi lovar då att fortsätta visa att vi är en viktig del av Göteborgs kulturliv!

– GWO har tidigare haft treårsbeslut kring finansiering med ett uppdrag i botten. Under ett antal år har vi dock levt med stor osäkerhet kring stadens engagemang och med kraftigt neddragen finansiering.

– Mycket av 2019 års kostnader är nu låsta och vi arbetar redan med 2020. Vi måste ha rimliga förutsättningar och en rimlig grundfinansiering om vi över huvud taget ska kunna existera. Vi är en del av den musikaliska infrastrukturen tillsammans med de andra professionella ensembler som finns i regionen.

– Sedan flera år pågår en process mellan GWO och Försvarsmusiken angående ett kompletterande uppdrag som Flygvapnets Musikkår. Ett sådant avtal förutsätter att vi har en lokal och regional grund att stå på. Möjligheterna med Försvarsmusiken finns här och nu – inte sedan.

 

Läs GWOs Öppet brev här


Göteborg Wind Orchestra basfinansieras av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Huvudsponsor är Göteborgs Spårvägar.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.