HemFestivalerÖstersjöfestivalens seminariedel mest relevant

Östersjöfestivalens seminariedel mest relevant

Idag inleddes Östersjöfestivalen. Den i Stockholm, alltså. Östersjöfestivalen i Karlshamn genomfördes redan i juli (med bl a Robert Wells och Björn Ranelid; men det är en annan sak).

Östersjöfestivalen/Baltic Sea Festival i Stockholm (den 16:e upplagan) äger rum i Berwaldhallen den 22 augusti till 1 september. I år uppmärksammar festivalen särskilt de baltiska staternas 100-årsjubileum samt hyllar ett par musikaliska och konstnärliga 100-legendarer (Eric Ericson och Ingmar Bergman).

Ledorden är desamma som i tidigare Östersjöfestivaler: Musik, Miljö, Ledarskap.

 

Seminariedelen mer relevant

Gott så. Men efter alla dessa festivalår undrar man varför det musikaliska innehållet i Östersjöfestivalen måste vara så konventionellt. Mahler, Verdi, Stravinskij, Beethoven, Haydn i all ära. Men inte är det så nytt. Och inte heller så Östersjörelaterat.

Däremot glimmar det till i Östersjöfestivalens seminariedel (som pågår samtidigt). Här finns ämnen som ”Digitalt ledarskap – vad kan vi lära av Estland?”, ”Ro, ro till Fiskeskär — inga fiskar finns det där”, ”Hot mot journalister och journalistik runt Östersjön”.

Men konsertdelen tuggar på – som om ingenting hänt sedan förra året, eller sedan första året.

Raminta Šerkšnytė, tonsättare, född 1975

Två uruppföranden bjuds det på: ett körverk av Raminta Šerksnyte och ett orkesterverk av Jesper Nordin.

 

Samtidens tonsättare – jo, de finns

Det dräller av nutida tonsättare bland Östersjöns länder som skriver angelägen musik; i Finland, Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Danmark. Några av dem får plats: Peteris Vasks, Erkki-Sven Tüur, Sebastian FagerlundRaminta Šerksnyte, Mirjam Tally, Jesper Nordin.

Jesper Nordin, tonsättare, född 1971

Då blir det ett uruppförande av Raminta Šerksnyte, A Drop in the Ocean Eriks Esenvalds, Järnets förbannelse av Veljo Tormis samt Ingvar Lidholms ….a riveder le stelle.

 

Utdrag ur Östersjöfestivalens program:

22/8 Festivalen invigs med Mahlers åttonde symfoni. Medverkande: Sveriges Radios symfoniorkester, Radiokören, Eric Ericsons kammarkör, Mikaeli kammarkör, S:t Jacobs kammarkör, Chorista, Hägerstens församling, Adolf Fredriks kyrkas diskantkör och ungdomskör. Hanna Husáhr sopran, Lise Lindstrom sopran, Ida Falk Winland sopran, Karen Cargill, mezzosopran, Marie-Nicole Lemieux alt, Simon O’Neill tenor, Christopher Maltman baryton, Shenyang bas. Dirigent Daniel Harding.

24/8 Verdis Requiem framförs av bland andra Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och Göteborgsoperans kör. Christina Nilsson sopran, Miriam Treichl alt, Daniel Johansson tenor, Anders Lorentzson bas. Dirigent Domingo Hindoyan.

25/8 ”En svensk jazzlegendar”, konsert med Jan Johanssons musik, under ledning av Lennart Åberg och Georg Riedel. Rita Marcotulli piano, Hannah Holgersson sopran, Amanda Sedgwick saxofon, Magnus Lindgren saxofon, flöjt, Jan Allan trumpet, Mats Bergström gitarr .

26/8 ”Eldfågeln & Petrusjka”. Valerij Gergijev dirigerar Marinskijteaterns orkester.

27/8 ”Höstsonaten. Bergmanfilmen som operasuccé”, med Finlands nationaloperas kör och orkester. Dalia Stasevska dirigerar och Anne Sofie von Otter – Charlotte Andergast, Erika Sunnegårdh – Eva,Tommi Hakala – Viktor, Helena Juntunen – Helena Nicholas Söderlund – Leonardo.

31/8 Uruppförande av Jesper Nordins verk Emerging from currents and waves. Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen. Martin Fröst, klarinett.

 

All information om Östersjöfestivalen finns här ›

 

 

 

%d