HemDirigenterDet svenska i 2018 års Proms

Det svenska i 2018 års Proms

Världens största festival för klassisk musik har hållit på sedan 1895 – BBC Proms.

I år startar kalaset den 13 juli med First Night of the Proms och avslutas med Last Night of the Proms den 8 september med Andrew Davis som dirigent.

I öppningskonserten som leds av Kungl Filharmonikernas chefdirigent Sakari Oramo (bilden ovan) förekommer faktiskt en nutida tonsättare bredvid de båda engelska herrarna Vaughan Williams och Holst – Anna Meredith (Proms-repertoaren är inte särskilt känd för att låta nya verk ta plats i festivalprogrammet, även om det händer oftare i årets festival än tidigare år).

Sakari Oramo återkommer som dirigent av BBC Symphony Orchestra i Prom 6, 18 juli. Man framför An American in Paris av George Gershwin och Turangalila Symphony av Olivier Messiaen. I Prom 47 är Oramo tillbaka med samma orkester och Introduction and Allegro av Edward Elgar, ett uruppförande med Philip Venables (Venables Plays Bartók) samt Sergej Prokofievs Symfoni nr 5.

Även i konserten med Mozart och Bruckner den 24 augusti är Sakari Oramo igång med BBC Symphony Orchestra.

Andrew Manze dirigerar den 31 juli (Prom 22) BBC Scottish Symphony Orchestra. Joseph Haydn och Ralph Vaughan Williams står på på programmet.

Thomas Dausgaard

Svenska Kammarorkestern i två Prom-konserter

Den 5 augusti kommer Svenska Kammarorkestern, Örebro, till Royal Albert Hall med två konsertframträdanden (Prom 29 och Prom 30).

På eftermiddagen med ett program av J S Bach (Brandenburgkonsert nr 1 + nr 3 nr 5). Mark-Anthony Turnage (Maya), Anders Hillborg (Bach Materia) samt Uri Caine (Hamsa). Dirgent är orkesterns chefdirigent Thomas Dausgaard.

På kvällen med en fortsättning av Bachs Brandenburgkonserter (nr 4 + nr 6), som kompletteras med Aello av Olga Neuwirth och Approcach – Prelude to a Canon av Brett Dean. Konserten avslutas med Steven Mackeys Triceros.

Vid denna konsert har Svenska kammarorkestern med sig bl a Håkan Hardenberger, trumpet.

Esa-Pekka Salonen dyker upp med sin gamla London-orkester Philharmonia Orchestra i Prom 36 den 9 augusti. På repertoaren: Anton Webern (Five Pieces for Orchestra), Gustav Mahler (Adagio ur Symfoni nr 10), Richard Wagner (akt 1 ur Valkyrian).

Thomas Dausgaard återkommer som dirigent med BBC Scottish Symphony Orchestra i Prom 50, den 19 augusti.

Sopranen Malin Byström sjunger Richard Strauss Fyra sista sånger i Prom 51 den 20 augusti. Även i denna konsert framträder BBC Scottish Symphony Orchestra och Thomas Dausgaard.

Ann Hallenberg, mezzosopranär en av solisterna i Georg Friedrich Händels Theodora i Prom 74 den 7 september. Dirigent är cellisten Jonathan Cohen med sin ensemble Arcangelo.

%d bloggare gillar detta: