Förra året var det Victoria Stjerna vid KMH, Stockholm, som fick Jan Wallander-priset; ett pris som betydde att hon under en längre period får spela på ett toppinstrument från 1700-talet.

2018 års Jan Wallander-pristagare är Julia Biegniewska, 23, också hon student vid KMH. Hon får spela på en förstklassig violin, tillverkad av Januarius Gagliano år 1756. Instrumentet har sedan 2010 spelats av violinisten Daniel Migdal, Jan Wallanderprisets förste pristagare.

Juryn menar i sin motivering att Julia är ”en temperamentsfull och extrovert violinist som även besitter en rik klangpalett och ett lysande virtuoseri”.

Julia Biegniewska tog emot sitt prisinstrument av KMH:s prorektor, professor Staffan Scheja vid en ceremoni 22 mars i Kungasalen vid KMH i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna Mihaela Martin (bl.a. professor vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln) och Ulf Wallin (professor vid Hochschule för Musik ”Hanns Eisler” i Berlin), samt professor Staffan Scheja.

Julia är född i Norrköping och går för närvarande masterprogrammet i klassisk musik vid KMH, med Andrej Power som huvudlärare.

Hon har flera gånger framträtt som solist, bland annat med Norrköpings symfoniorkester och Zielona Góras filharmoni. Hon var 2014 och 2015 konsertmästare i Nordiska ungdomsorkestern, och blev i år utvald till samma position i den internationella kammarorkestern ESTA (Europeiska stråklärarförbundets orkester), som nyligen spelade för Europaparlamentet i Strasbourg.


Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH, och delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Priset har fått sitt namn efter Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

Foto: Stefan Nilsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.