Inför osäkerheten om vad en brittisk Brexit kommer att betyda för ett internationellt baserat orkesterliv, har några orkestrar stationerade i Storbritannien börjat förbereda sig på det värsta. (Minns ni förresten EU-flaggorna som vajade som anti-brexit-protest i publikhavet vid den sista Last Night of the Proms-konserten förra året?).

Bland annat kommer EUBO att flytta – den ytterst framgångsrika orkestern med unga musiker från hela Europa,, European Union Baroque Orchestra, som är stationerad i Oxfordshire sedan 1985. I maj 2017 ger de sin sista konsert på engelsk mark innan de flyttar till Antwerpen i Belgien.

Varje år deltar ett 100-tal musiker i provspelningar till orkestern. 20–25 nya tas in. I 2016 års orkesteruppsättning fanns en svenska med,  Ida Meidell Blylod på violin, samt sopranen Maria Keohane som solist (bild t h).

Orkesterchefen Emma Wilkinson förklarar:
– Jag är rädd för att europeiska orkestrar framöver inte kommer att bjuda in begåvade brittiska musiker till sina orkestrar. Det blir alldeles för svårt och alldeles för byråkratiskt.

 

Även en annan orkester stationerad i Storbritannien överväger sin framtid på brittiska ön: European Union Youth Orchestra (EUYO), som varit stationerad i London sedan 1976.

 

Mer om European Union Baroque Orchestra

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.