iMusiken veterligt finns ingen undersökning av hur andelen kulturskapare och kulturbidrag fördelar sig i Sveriges 290 kommuner. En gissning skulle vara att Stockholmsstadsdelarna Bagarmossen, Skarpnäck, Årsta skulle hamna högt upp på listan.

I Norge vet man, däremot. Efter flera års undersökande slår Telemarksforsking fast att Røros är Norges oöverträffade kulturkommun. Røros i Trøndelag, känd för att ha en av Europas äldsta trähusbebyggelser och som finns med på UNESCO:s lista över världsarv.

Kommunen får högt betyg i alla kategorier, skriver forskarna – som ballade.no först berättade om.

Man har i undersökningen bland annat tittat på antal kulturarbetare, artister, musiker, bidrag till konsten samt utbudet av konserter och föreställningar.

Norsk kulturindeks är en årlig översikt över kulturutbud och kulturell aktivitet i norska kommuner. Varje år sedan 2011 har Telemarkforsking rankat kommunerna i Norge utifrån ett antal datakällor. Kommunerna är rankade i tio kategorier samt en övergripande ranking som är summan av dessa tio. Här de norska kommunerna i topp:

  • Røros, index 376
  • Oslo, index 307
  • Ål, index 300
  • Nord-Aurdal, index 299
  • Lillehammer, index 289
  • Trondheim, index 283
  • Bergen, index 278
  • Stavanger, index 276

Halmstad är Årets kulturkommun

Efter helt andra kriterier utsågs Halmstad till Årets kulturkommun 2023 i Sverige, som vi skrev om här ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.