Taras Demko, biträdande kulturchef Lviv Organ Hall

Taras Demko är biträdande chef vid konserthuset i Lviv. Han kämpar för att ukrainsk kultur ska fortsätta blomstra trots det pågående kriget. Nu är han på Malmö universitet för att utveckla framtida samarbeten med universitetet.

– Vi kommer aldrig att acceptera censur från Ryssland, säger Taras Demko.

Han har under lång tid arbetat för att återupptäcka och tillgängliggöra ukrainsk klassisk musik, bland annat genom att skapa en databas där verk från över 300 kompositörer finns samlade och nedladdningsbara. iMusiken skrev om detta projekt här ›

– Under senare år har vi sett en kraftig ökning av antalet kompositörer i Ukraina, många är unga, intellektuella som knutit kontakter runt om i Europa. Och nu, i ljuset av den ryska invasionen, vill musikinstitutioner över hela världen spela ukrainsk musik, säger han.

Forbidden music

Under 2021, innan kriget, arbetade han med projektet Forbidden music, även det ett samarbete med Malmö universitet. Projektet syftade till att lyfta fram tonsättare vars verk och liv drabbats av förtryck genom historien – något som detta år blivit skrämmande aktuellt.

– När vi började arbeta med projektet var det för att påminna om historien. Nu är vi i en situation där kulturen återigen behöver försvaras. Tillsammans vill vi upprätta en kulturell front mot Ryssland som försöker utrota ukrainsk kultur, säger Daniel Hansson, dirigent vid Malmö universitet som också är gästprofessor i dirigering vid musikkonservatoriet i Lviv.

Arbetsro utan missilattacker

– Att erbjuda Taras Demko en tillfällig arbetsplats vid Malmö universitet är ett sätt för oss att arbeta effektivt tillsammans. Det är också för att skapa en vardag med arbetsro utan hot om missilattacker, säger Daniel Hansson som också ser besöket som ett värdefullt tillfälle till utbyte.

– Trots att det pågår ett krig fortsätter ukrainska kulturutövare och konstnärer att möta sin publik på en mängd olika sätt. Det visar på en kreativitet och konstruktivitet som tror jag att kan vi lära oss mycket av.

Sedan i våras har Taras Demkos konserthus erbjudit en fristad åt den filharmoniska orkestern i Luhansk vars medlemmar fick fly när de ryska styrkorna intog staden. Orkestern från Luhansk har alltså kunnat fortsätta att spela trots att den förlorat både sin stad och sitt eget konserthus. 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.