Det hör inte till det vanligaste att orkestrar ger sig iväg från sina hemmascener för att spela musiken på mindre orter. I Avesta i sydöstra Dalarna blir det ett sådant sällsynt tillfälle när Dalasinfoniettan tar de sju milen från Falun och ger en konsert i Verket/Avesta Art den 16 september. Och det är fri entré!

I de gamla järnverksbyggnaderna vid Dalälven, som numer är museum, utställningslokal och kulturarena, blir det musik av Zoltán KodályNyari EsteJoan TowerChamber dance – och Felix MendelssohnSymfoni nr. 1 c-moll.

Dessutom ett stycke av iMusikens ”granne”, tonsättaren Matthew Peterson. Han håller till i Smedjebacken, iMusiken har basen i nordvästra Avesta.

Matthew Peterson

Dalasinfoniettan under ledning av Simon Crawford-Phillips kommer att framföra hans stycke And all the trees of the field will clap their hands från 2013 (vinnande komposition i Uppsala Tonsättartävling 2014).

Samarbetsprojektet Musik för fler

Konserten med Dalasinfoniettan är ett av många musikinslag för avestaborna under denna septembervecka. Det görs möjligt tack vare ett samarbetsprojekt mellan Musik i Dalarna, Dalapop, Folkmusikens Hus och har stöd av Region Dalarnas kultur- och bildningsförvaltning. Ambitionen är att fler i Dalarna ska få fler musikminnen genom fler samarbeten mellan arrangörer, kommuner och näringsliv.

Publiken inbjuds att delta i allt från musikjam, musikmingel, spel på äldreboenden, workshops för skolelever, höra Dalasinfoniettan.

I en avslutningskonsert den 17 september på Avesta Teater får man lyssna till musiker från Musik i Dalarna (Anders Jakobsson & Henrik Berg), Folkmusikens Hus (Sofia Sandén & Ian Carr) och via Dalapop stjärnskottet Bjoern, dvs Linnéa Björn från Hedemora.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.