Bland världens alla temadagar är den 31 juli inte bara SysAdmDay (systemadministratörernas dag) utan även, och i kanske lite vidare kretsar, Ovanliga instrumentdagen.

iMusiken firar denna dag med att uppmärksamma ångorgeln, även kallad calliope (efter den grekiska musan Kalliope, den skönstämmiga).

Detta är orgeln där ljudet framkallas genom att kokande vatten skapar ånga. När spelbordets tangenter trycks ned öppnas (direkt eller elektromekaniskt) spelventiler som släpper ångan till piporna i en enda stämma.

Hörselskydd på!
Hörselskydd för organisten

De största ångorglarna täcker många oktaver och kan ställas in så att den arbetar med varierande tryck (2-10 atmosfärer = 0,2-1,0 MPa). ’Organisten’ kan tvingas bära hörselskydd och bäst avnjutes den mycket starka volymen på ett avstånd om 50 – 300 meter …

Ångorgeln uppfanns av lantbrukarsonen Joshua C. Stoddard (i trakterna utanför Worcester, Massachusetts) och han fick patent på instrumentet 1855. Stoddard tänkte sig att instrumentet skulle användas i kyrkor, men snart blev det mer användbart för att dra uppmärksamhet till cirkusparader, demonstrationer, karnevaler och flodbåtar.

Stoddard grundade American Steam Piano Company med ekonomiskt stöd från industrimän från hemstaden Worcester. Även om calliopen fick ett entusiastiskt mottagande av allmänheten, var Stoddard dålig på att hantera det affärsmässiga.

Snart började en av företagets finansiärer, Henry A. Deny, ta kontrollen över företaget. Inom fem år efter etableringen av företaget avsattes Stoddard och Deny blev president. Deny ledde inte bara företaget, utan hävdade att uppfinningen var hans egen.

Joshua Stoddard fortsatte sitt liv som uppfinnare och konstruerade bland annat en höräfsa att koppla till hästen; succé, där också, med mer än 100,000 tillverkade. Det blev även en hövändare, ett brandsläckningssystem och en del annat praktiskt för jordbruket.

’Margie’ på calliope/ångorgelLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.