21 mars 1685 – en onsdag – blev hans födelsedag i Eisenach, Thüringen i Tyskland: kontrapunktens gigant Johann Sebastian Bach firas stort på sin 337:e födelsedag.

The Early Music Day är en dag av firande med mer än ett årtusende av musik – konserter, evenemang och happenings som äger rum samtidigt över hela Europa. Den hålls varje år den 21 mars. Johann Sebastian är förmodligen nöjd över detta tilltag.

Nyupptäckt musik spelas i Stockholm

Över hela Europa firas den 21 mars. Så även i Stockholm där Stockholm Early Music Festival samtidigt firar sitt tioårsjubileum. En festival initierad av Peter Pontvik, som också koordineras av REMA (RÉSEAU EUROPÉEN DE MUSIQUE ANCIENNE).

I Stockholm bjuder Stockholm Early Music Festival på en konsert i Tyska kyrkan med den välrenommerade norska ensemblen Orkester Nord under ledning av Martin Wåhlberg; måndagen den 21 mars kl 19 (sänds även i Sveriges Radio).

Ensemblen kommer att presentera nyupptäckt musik av den tjeckiske barockmästaren Augustin Pfleger.

”Life and Passion of the Christ – nyupptäckta verk av Augustin Pfleger” kommer att fokusera på verk av den ytterst produktive barockkompositören Augustin Pfleger från Böhmen/Tjeckien (1635–1686, dvs död ett år efter J S Bachs födelse). Han var musiker och kapellmästare vid flera tyska hov. Hyllad och uppskattad under sin livstid och har bland annat komponerat ett hundratal motetter. 89 konserter och 13 kantater anses som förlorade.

Orkester Nord kommer att kasta en del nytt ljus och ljud över det senare.

Dessvärre finns inga bilder på Augustin Pfleger, men däremot på hans notskrift. Här ett exempel: Veni sancte spiritus reple tuorum för åtta röster.

Veni. Sancte Spiritus, reple tuorum corda fidelium, et tui amoris in eis ignem accende.

Mer information om europeiska tidig-musik-dagen finns på earlymusicday.eu


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.