Just nu är dramatiken ganska stor i Concertgebouw i Amsterdam inför premiären den 29 januari av Karin Rehnqvists och Kerstin Perskis verk Silent Earth för kör och symfoniorkester.

Sedan tidigare (först våren 2020, därefter vintern 2021) har det varit planerat att verket skulle dirigeras av Dima Slobodeniouk. Inför repetitionerna idag konstaterades att han var covid-19-positiv …

Gijs Leenaars (född 1978)

Budet gick till den holländske dirigenten Gijs Leenaars, som genast tog första tåg från Berlin till Amsterdam; en snabbtågsresa på cirka 8,5 timmar. Med ganska gott om tid att studera partiturets tre satser.

Nu är det så lyckat att Gijs Leenaars vid många tillfällen tidigare arbetat med Nederländska radiokören. Utmaningen för honom nu ligger i att föra samman styrkorna, kören och Nederländska radions filharmoniska orkester, i uruppförandet.

Dessutom ska han klara av ännu ett av konsertens verk: Stabat Mater av Karol Szymanowski.

Dirigenten Frans-Aert Burghgraef får hoppa in och dirigera konsertens Concerto for Horn från 2019 av Hans Abrahamsen (som här får sin nederländska premiär).


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.