En skiva att somna gott till

En nyutkommen skiva – Vaggvisor i oredans tid – har utkommit (Ladybird/Naxos).

Att man kan ägna en hel cd åt vaggvisor låter först inte så spännande. Men med rutinerade artister som Jeanette Köhn, sång, Mats Bergström, gitarr, och Jonas Knutsson, saxofon, blir det genast mer intressant. Det blir musik som når fram, och in.

Jeanette Köhn berättar:

– Idén att spela in vaggvisor föddes sommaren 2020 när jag en natt inte kunde somna. Alla tankar snurrade, oron för barnen, för nära och kära, oron över så mycket …en sommarnatt mitt i pandemin.

– Jag ville presentera visor fyllda med kärlek, fantasi, trygghet och ro. Något till alla barn som ligger i sin säng och inte kan somna. Musik som kan öppna ett fönster till fantasin och skänka ro i en orolig tid, berättade med både sagans och musikens magi. Musik som vaggar såväl små som stora till ro.

19 vaggvisor

Så blev det. En skiva med 19 vaggvisor. Många av de traditionella (av Alice Tegnér, Allan Edwall, Torbjørn Egner, Evert Taube) till nyskrivna visor av Georg Riedel, på sex spår).

Det behöver knappast sägas: det här en rogivande skiva med ytterst kompetenta musiker. Behaglig sång och textning av sopranen Jeanette Köhn, stabilt gitarrackompanjemang av Mats Bergström och spännande kompletteringar av Jonas Kuntssons saxofon.


I orons och oredans tid är det här skiva att ta till sig när dagen slutar, för små som stora.


Bästa spår: Lilla hand (Barbro Lindgren/Georg Riedel), Som stjärnor små (Evert Taube).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.