Tro inte på allt du läser i de svenska orkestrarnas säsongsprogram, så skattefinansierade de är. Den musik som presenteras är mestadels mycket traditionell, för att inte säga museal.

Det finns så mycket mer av myllrande musik bortom – eller framför – Gustav Mahler, Johannes Brahms, Joseph Marrtin Kraus, Sergej Rachmaninov, Joseph Haydn, Antoni Dvorak, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann och de andra gamla storfräsarna.

Musik i Syd har nyligen presenterat den polska kvartetten Kwartludium, som bjuder på nyskriven och spännande musik från Polen och Sverige.

Kwartludium

Kwartludium grundades 2002 av violinisten Dagna Sadkowska, klarinettisten Michał Górczyński, slagverkaren Paweł Nowicki och pianisten Piotr Nowicki. De spelar huvudsakligen specialskrivna verk av unga tonsättare och har gjort mängder av uruppföranden på framstående festivaler som Unsound i New York, Beijing Modern Music Festival, Loop Festival i Bryssel och Audio-Art i Krakow. På repertoaren finns också verk av tonsättare som Karlheinz Stockhausen, Cornelius Cardew och Dubravko Detoni.

Gruppen har gjort tre skivor hos skivbolaget DUX och en skiva i samarbete med Michał Jacaszek, Catalogue des arbres, utgiven av det brittiska bolaget Touch. 2015 gav Requiem Records ut deras skiva Hammond Organ Project som gjordes tillsammans med organisten och kompositören Dariusz Przybylski.

Sedan 2014 har Kwartludium samarbetat med svenska Konstnärsnämnden. I den senaste upplagan av av Svensk Musikvår i mars 2021 deltog de i festivalen med ett livestreamat inslag från Polen.

Några av de kompositörer som har deltagit i samarbetet är Rei Munakata, Joakim Sandgren, Mika Pelo, Fredrik Gran, Dror Feiler, Ivo Nilsson, Marsel Nichan och Henrik Denerin.

Två uruppföranden

I en konsert från Nygatan 6, Växjö, den 13 november 2021, blev det två uruppföranden, av svenska tonsättarna Henrik Denerin och Marsel Nichan.

Tadeusz Wielecki (f. 1954)
Multiple Image for ensemble and clocks (2016)

Piotr Jędrzejczyk (f. 1993)
Quartude (2019)

Bogusław Schaeffer (f. 1929)
PR-IVIII (1972)
Kontury (1960)

Henrik Denerin (f. 1978)
Collide (2021) – Uruppförande

Marsel Nichan (f. 1981)
The Order In The Chaos & The Chaos In The Order (2021) – Uruppförande

Lyssna här

Här finns konserten med Kwartludium


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.