”Nordiska rådets musikpris fokuserar på skapande och utövande av musik på en hög konstnärlig nivå. Priset delas ut vartannat år till ett verk av en nu levande komponist, och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.”

Så heter det. I år är det alltså utövarna i de nordiska länderna som ska premieras. Totalt 13 artister/ensembler är nominerade.

Priset: statyett + 400,000 kr

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2021 offentliggörs tillsammans med vinnarna av Nordiska rådets övriga priser den 2 november i Köpenhamn i anslutning till Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 300,000 danska kronor (drygt 400,000 svenska kronor),

Från Sverige nomineras Lena Willemark och Studio Barnhus (Kornél Kovács, Axel Boman och Petter Nordkvist).

Motiveringen för Lena Willemark är:
– Med sin osvikliga förmåga att forma olikheter till en naturlig helhet har den legendariska artisten Lena Willemark kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och på den svenska musikscenen i stort. Hon är en banbrytande sångerska, kompositör och instrumentalist som med oförminskad kraft fortsätter att utforska musiken och sitt konstnärskap.

Från sin uppväxt i Älvdalen bär hon med sig en unik musikskatt, samtidigt som hon bryter ny mark i olika konstellationer och genreöverskridande sammanhang. En unik musiker som gör det gamla nytt, ständigt nyfiken och aktuell på så väl konserthus som jazzklubbar, nationellt och internationellt.

Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland flertalet Grammisar, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt utnämnd Riksspelman. 

Motiveringen för Studio Barnhus är:
– I över ett decennium har Kornél Kovács, Axel Boman och Petter Nordkvist varit den svenska klubbscenens mest pålitliga leverantörer av kvalitetsmusik. Var för sig har de byggt egna, gedigna konstnärskap där entusiasm, nytänkande och detaljrikedom stått i centrum. Här finns en individuell skärpa och kreativitet vars framåtblickande är lika outtröttligt som kärleken till house- och discohistorien är klar och djup.

Samtidigt bildar de tre producenterna en oskiljaktig enhet. Som inspelningsstudio, dj-kollektiv och produktiv skivetikett demonstrerar de i handling hur en grupp kan vara så mycket mer än summan av dess delar. Studio Barnhus visar att den moderna ensemblen inte styrs av traditionens former. Sättet på vilket de låtit sina individuella karriärer smälta samman till en enda, kraftfull enhet representerar banbrytande musikskapande i en ny tid.

Svenska ledamöter i bedömningskommittén har varit Fredrik Österling och Sarah Riedel, med Sara Martinsson som suppleant.

Övriga nominerade

Från Danmark:
Jakob Kullberg 
Theatre of Voices

Från Finland:
Anu Komsi 
Verneri Pohjola

Från Färöarna:
Eivør Pálsdóttir

Från Grönland:
Gerth W. Lyberth

Från Island:
Þorgerður Ingólfsdóttir 
Víkingur Ólafsson

Från Norge:
Stian Carstensen 
Lise Davidsen

Från Åland:
Peter HägerstrandLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.