Musikhistorien ör dessvärre full av undanryckta och gömda tonsättare, läs kvinnliga. Men stegvis skapas ny förståelse och uppmärksamhet.

Tre världspremiärinspelningar finns nu på en cd-skiva (Nilento Records/Naxos): musik av Valborg Aulin, Ida Moberg och Elfrida Andrée.

Valborg Aulin var både en skicklig pianist och kammarmusiker som studerade komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och för kända kompositörer som Nils W Gade i Köpenhamn och Jules Massenet i Paris. Det var också där hon skrev de ”parisiska målningarna” 1886, intryck från hennes vistelse i den franska metropolen, som tyvärr aldrig framfördes under hennes livstid. Musiken skildrar det livliga gatulivet, festligheterna på Trocadero, en balsalsscen och nattens tystnad; ett fynd, som denna inspelning visar.

GSO och Johannes Gustavsson

Göteborgs Symfoniker och dirigenten Johannes Gustavsson framför också två andra verk som aldrig spelats in tidigare: Sunrise, en orkestersvit av tonsättaren Ida Moberg (1859-1947) och Symfoni nr 1 av Elfrida Andrée (1841-1929).

Finsk-svenska Ida Moberg var sångerskan som efter fyra års studier vid S:t Petersburgs konservatorium återvände till Helsingfors och studerade komposition för bland annat Jean Sibelius. Hennes musik färgas av andliga och antroposofiska idéer. Orkestersviten Sunrise från 1909 har till exempel undertexter som aktiviteter och tystnad, skarpa och känsliga reflektioner över mänsklig existens.

Den första inspelningen av Elfrida Andrées Symfoni nr 1, över 150 år sedan den slutfördes 1868, när hon var 27 år. Elfrida Andrée var en banbrytande musiker, dirigent och kompositör. Hon är känd för sin kammar- och orgelmusik; hon var faktiskt den första kvinnan i Europa som utnämndes till domkyrkoorganist, i Göteborg. Hennes första symfoni är ett romantiskt verk som föddes ur sin tid, med många frön av det som kommer.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.