I Bergen huserar ensemblen BIT20 sedan mer än 30 år tillbaka. De vurmar för ny musik, precis som svenska Norrbotten Neo eller KammarensembleN.

Nu har BIT20 tagit ett initiativ för att få ett ännu bättre grepp om tillståndet för ny musik i Norge.

Trond Madsen, slagverkare och konstnärlig ledare för BIT20.

– Musikinstitutionerna i Norge med statligt stöd är skyldiga att hitta och använda de kreativa artisterna i landet, säger Trond Madsen, konstnärlig ledare för BIT20 Ensemble till nättidningen Ballade.

Tonsättarsamtal

Därför startade han något som kallas Composer Conversations för att bättre få veta vad om rör sig i det norska musiklivet. Detta har lett till merän 100 tonsättarkonversationer.

– Tonsättarna måste ses och höras och ges möjligheter att få utveckla sina idéer och arbeten, säger han.

Trond Madsen hade funderat länge på hur man skulle kunna få kontakt med kompositörer och ljudskapare. Hos honom och ensemblen fanns en känsla av att de misslyckades med att nå tillräckligt många personer som arbetar med komposition och som skapar musik.

Idén var att att bjuda in till personliga samtal med landets kompositörer. På Facebook finns en grupp för kompositörer i Norge, och det var här som Trond Madsen publicerade en öppen inbjudan. Många har har anmält sig, Initiativet har mottagits mycket väl.

– Jag lär mig enormt mycket, och det är extremt inspirerande.

Mer än 80

72 tonsättarsamtal har gjorts och ett tiotal återstår. Madsen har avsatt två dagar i veckan och 20 minuter för varje samtal. Alla konversationer spelas in på video, så att han kan återvända till samtalen, men också låta andra i ensemblen se och höra dem.

– Jag har länge vetat att det finns många som gör mycket spännande saker, och jag har vetat att jag inte har en fullständig översikt – även om jag ofta har tyckt att jag hade en ganska bra översikt, både nationellt och internationellt. Men det finns så många som gör otroligt spännande saker.

– Vi vill vara mycket bredare, mycket mer närvarande i nuet.

– Vi vill nå ännu fler skapande personer i Norge, men även utomlands. Just nu fokuserar vi på Norge och på lokala och nationella projekt. Syftet med vårt initiativ är att bidra till större värdeskapande inom den samtida musiken, ge musiken större spridning och bidra till en mycket större mångfald i vår musikvärld.

”Inga pengar utan god könsbalans”

Trond Madsen har även tidigare stått i spetsen för konstinstitutionernas sociala ansvar. Förra året uppmanade han och BIT20 Ensemblen politikerna att använda hårda åtgärder för att uppnå full jämlikhet i kulturlivet:

– Jag hoppas att de vågar säga: ”Inga pengar utan en bra könsbalans”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.