Musikern och kompositören Frida Johansson, Umeå, vinner Stims pris Årets kompositör 2021, som tilldelas framstående musikskapare inom folk- & världsmusiken. Prissumman är 30,000 kronor.

Motiveringen

”För en kompositör med bredd, som alltid balanserar graciöst på sin tydliga röda tråd. Med hälen hårt nedstampad i traditionsmusiken har hon spretat med tårna ut i en mängd olika  sammanhang; på konsert, till dans, för radio, tv-spel och teater. En kompositör som tydligt visar möjligheten att använda musik i alla tänkbara format.”

– Frida Johansson är en oerhört produktiv kompositör som bidragit till att förnya traditionsmusiken och sprida den till ett stort antal fält. Med det här priset vill Stim uppmärksamma upphovspersonerna bakom folk- och världsmusiken, och Frida Johansson är  en mycket värdig vinnare, säger Mattias Franzén, verksamhetschef på Stims promotionnämnd.


Priset delades ut den 27 mars på Folk & Världsmusikgalan på Stallet – Världens musik, där Frida Johansson var på plats:

– Wow, vilken överraskning! Nu ska jag hem och fira genom att skriva  mer musik, jag blir så peppad på det nu, säger Frida Johansson.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik och Dans tillsammans med  ett antal branschorganisationer och andra aktörer inom genren.

Tidigare vinnare av priset har varit Magnus Stinnerbom 2016, Lena Willemark 2017, Lisa Långbacka 2018, Robi Svärd  2019 och Pelle Björnlert 2020.

Foto: Peter Bothén

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.