Det blev Gittan Glans körstycke To breathe like a bird som blev 2021 års vinnare av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award.

Den här tävlingens syfte är att ”uppmärksamma kvinnliga tonsättare och att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan utveckla körmusicerandet”.

Jurymotivering

”Tonsättaren uppvisar stor kunskap i att skriva för kör och en klok användning av olika kompositionstekniker. Den stadiga tekniska grunden, tillsammans med en övertygande gestaltning av textens metaforer, gör detta till ett föredömligt stycke, redo att framföras i nyansrika tolkningar världen över.” 

Detta år bestod juryn av tonsättarna Libby Larsen och Ēriks Ešenvalds samt körledarna Robert Sund och Maria Goundorina.

Arrangör, kompositör och pianopedagog

Gittan Glans är utbildad pianopedagog vid musikhögskolan i Göteborg, och arbetar numera som frilansmusiker, arrangör, kompositör och pianopedagog på Musiklinjen vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola (SVF) i Jönköping. Som frilansmusiker är hon genrebred och känner sig lika hemma i såväl jazz, folkmusik, pop som klassisk musik. Som arrangör och kompositör har hon skrivit musik för allt i från kör och symfoniorkester till storband och sin egen trio.


När Allmänna Sången år 2013 firade 50 år som blandad kör beslutade kören tillsammans med Anders Wall att initiera en internationell kompositionstävling för kvinnliga tonsättare. Priset är ett diplom, 50,000 kronor och ett kontrakt hos Gehrmans Musikförlag

Prisceremonin och uruppförandet av stycket är planerade till Allmänna Sångens jubileumskonsert den 23 oktober 2021.

Foto: Andreas Glans

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.