Norge verkar sakna något som vi tar för givet – en bred och allsidig musikkanal, som Sveriges Radio P2.

Kritiken mot NRK:s (Norsk Rikskringkasting) musikutbud och -bevakning har varit lika omfattande och långvarig som radiokanalens nedskärningar på musikområdet.

Jørgen Karlstrøm och Stine Sørlie, ordförande resp. vice ordförande i Norsk Komponistforening, anser att det är absolut nödvändigt att ha en politisk diskussion om NRK:s uppdrag och ansvar för kultur och musik. De hävdar att NRK inte fullgör sitt kulturella uppdrag som public service-företag.

Varken NRK:s chefer, det norska kulturdepartementet eller den norska mediamyndigheten tar ansvar, menar företrädarna för Norsk Komponistforening. De har nu skickat ett officiellt brev med sina synpunkter till styrelsen för NRK.

Och de fortsätter:
– NRK ansvarar för att erbjuda nyheter, aktuella frågor och kulturellt material till alla. Vi ser en motsatt utveckling, NRK:s musikprofil motsvarar inte kraven och förväntningarna om redaktionellt innehåll, mångfald i konstnärligt uttryck och användning av norsk musik, som NRK täcks av.

Bristerna i radions hantering av musik

Missnöjet handlar om att NRK inte sänder tillräckligt mycket musik, inte visar mångfalden i musiken. Redaktionellt innehåll om musiker som försvunnit.

Dessutom ges inte norska upphovsmän något utrymme.

Vänta till 2023

Kulturminister Abid Raja (Venstre) har sagt att han kommer att vänta med en granskning av NRK:s uppdrag till 2023. Han hänvisar till att det är Medietilsynets (motsvarande Statens medieråd i Sverige) uppgift att utvärdera om NRK följer riktlinjerna.

Så får man saker att hamna mellan stolarna och ytterligare några år att gå.

Foto: Renate MadsenLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.