Tvärt emot vad som i långa tider har påståtts, är musik vid pluggandet ingen framgångsfaktor.

Forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster har undersökt hur människor påverkas av bakgrundsmusik samtidigt som de ska lösa verbala problem som kräver kreativitet. Det visar sig att bakgrundsmusik avsevärt försämrar människors förmåga till verbal kreativitet.

– Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

– Oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade till musik, så kan vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen.

Biblioteksbrus mindre störande

Däremot kunde forskarna inte se någon skillnad i prestation om bakgrundsljudet var i form av ”biblioteksbrus” jämfört med en tyst miljö.

– Det beror på att biblioteksbrus är en typ av ljudmiljö som är stadig och inte förändras och därför inte blir så störande, säger John Marsh.

I tre experiment undersöktes bakgrundsmusikens inverkan på utförandet av Compound Remote Associate Tasks (CRAT). Bakgrundsmusik med främmande/okända texter (i experiment 1), instrumental musik utan texter (i experiment 2) och musik med välbekanta texter (i experiment 3) försämrade alla CRAT-prestanda signifikant jämfört med tysta bakgrundsförhållanden.

Dessutom visade experiment 3 att bakgrundsmusik försämrade CRAT-prestanda oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör eller om deltagarna hade som vana att studera till bakgrundsmusik.

Här kan du läsa hela vetenskapliga artikeln


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.