I tider när musikskapares och konstnärers inkomstutveckling under det senaste decenniet legat långt under inkomstutvecklingen för övriga samhället väljer Stockholms stad att ta till ett fult grepp inför kommande Kulturnatt i april.

Man uppmanar musiker och arrangörer som medverkar i den digitala kulturnatten att inte använda upphovsrättsskyddad musik, Anledning: Stockholms stad tänker använda Facebook som plattform. Och AI (artificiell intelligens) på Facebook avvisar all musik som är upphovsrättsskyddad.

Svek mot musiklivet

– Ett svek mot svenskt musikliv som saknar motstycke, anser Symf (yrkesmusikernas fackförbund).

I stället för att undvika Facebook väljer Stockholms stad att undvika upphovsrätten, menar man från Symf.

Stockholms stad väljer att gynna företag som Epidemic Sound som pressar musiker och kompositörer att sälja ut sina rättigheter för ett engångsbelopp.

En lång rad av ansvariga för de konstnärliga organisationerna har i en debattartikel (mitti.se) gått till storms mot denna lösning för Kulturnatten 2021.

Försämrad kvalitet

Företrädare för Stim, FST, SKAP. Musikförläggarna, SAMI, KLYS, Musikerförbundet, Symf, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum och IFPI skriver bland annat:

– Genom att utesluta musik från majoriteten av stadens musikskapare får man inte bara en rejält försämrad kvalitet, man bidrar även till att urholka upphovspersonernas och utövarnas arbetsmarknad.

– Runtom i Stockholm sitter musikskapare och utövare som inte vill något annat än få sin musik spelad, men som tvingats till tystnad av pandemin. Nu har Stockholms stad lagt ytterligare börda på kulturskaparnas axlar, på ett helt obegripligt sätt. Kulturnatten kommer att sändas både via stadens webb och Facebooksida, det är ett val man har gjort för att få större spridning. Arrangörer som vill bidra till festivalen har fått uppgift om att inte använda upphovsrättskyddad musik för materialet till Facebook, utan istället använda så kallad friköpt bakgrundsmusik. 

– Stockholms stad har under lång tid haft ett viktigt kulturfrämjande arbete. Nu måste kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) visa ledarskap och att även han står upp för stadens kulturliv.

Läs hela debattinlägget här


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.