Hon är nog den dirigent som haft den snabbaste karriären i modern tid – Mirga Gražinytė-Tyla från Litauen. Född 1986 i Vilnius. Hon gästdirigerade vid två tillfällen för City of Birmingham Symphony Orchestra (Sir Simon Rattles tidigare orkester) och anställdes som orkesterns chefsdirigent 2016. Hon var då 30 år.

Idag har Mirga inbjudningar från världens främsta orkestrar, och hennes framföranden beskrivs som ’elektrifierande’. Men hon är mycket sparsmakad med gästspel. Den 25 februari händer det dock, då hon dirigerar Kungl Filharmonikerna i Stockholms konserthus.

Konserten sänds torsdagen den 25 februari kl 12.15 i Konserthuset Play

Det blir Pianokonsert nr 4 av Ludwig van Beethoven tillsammans med den kinesisk-amerikanske pianisten Eric Lu (som bland annat fick fjärdepris i prestigefulla Chopin-tävlingen i Warszawa 2015 och förstapris i Leeds International Piano Competition 2018).

Bortglömda geniet Dorothy Howell
Dorothy Howell

Men mer sensationellt är nog att att det blir ett framförande av bortglömda tonsättargeniet Dorothy Howell från Birmingham (1898–1982).

Länge undangömd, även i sitt hemland, börjar man nu få upp ögonen för denna kompositör som började som ett underbarn.

Hon började komponera vid 13 års ålder och fick när hon var 16 år börja studera piano och komposition vid Royal Academy of Music i London. År 1919, bara 21 år gammal, framfördes hennes symfoniska dikt Lamia i The Proms. Kritikerna var hänförda.

Dorothy Howell var både en framstående pianist, skicklig pedagog och har komponerat mer än 130 verk.

I konserten med Mirga Gražinytė-Tyla får vi alltså höra Howells Larnia. Troligen för första gången framförd i Sverige.


Bilden överst: Ben Ealovega, foto
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.