I Hilversum, Nederländerna, fick Noord Nederlands Orkest ställa in en planerad radiokonsert fredagen 29 januari eftersom dirigenten James Judd och den ryske pianosolisten Daniel Kharitonov inte kunde komma till Nederländerna. 

Jun Märki

Noord Nederlands Orkest har istället engagerat den tyske dirigenten Jun Märkl som kommer att dirigera en världspremiär av One Minute Symphony, komponerad av en 26-årig italiensk tonsättarstudent, Petra Cini.

Petra Cini är född 1995 och började studera studera piano vid 4 års ålder. Hon har studerat med pianister som Gloria D’Atri, pianoprofessor vid Conservatorio di Musica Luigi Cherubini i Florens. Cini har också varit elev till den internationellt verksamma pianisten Jin Ju vid International Piano Academy, Incontri col Maestro i Imola. Vid 19 års ålder tog hon examen från konservatoriet Luigi Cherubini. För närvarande bor hon i Haag där hon studerar komposition vid The Royal Conservatoire Haag.

Tips till svenska orkestrar

Det här med One Minute Symphony är ett projekt som orkestern i Hilversum drivit sedan 2018. Unga tonsättarstudenter får möjligheten att få sina korta stycken framförda av en professionell symfoniorkester.

Ett uppslag som kanske svenska orkestrar också borde pröva? Ny musik i ett koncentrerat format, utan större åthävor.

Mycket ryms på en minut

Hittills har den holländska orkestern framfört ett tiotal verk av unga tonsättare, kompositioner från en minut till cirka två och en halv minuter.

Chefsdirigenten för Noord Nederlands Orkest, Nicholas Collon, kommenterar:

– Det är fascinerande hur mycket musik du kan få in på en minut. Det kan verka kort för en orkester, men de flesta av popmusikens låtar är ju också bara två eller tre minuter långa! 

– Det är också mycket inspirerande att träffa kompositörer i början av sin karriär och se hur de interagerar med en orkester på mer än åttio musiker – en stor utmaning. Vi ger gärna tonsättarna en möjlighet att ändra sin komposition eller komma med förslag – det är en tvåvägsprocess.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.