När de planerade operaproduktionerna inte kan bli av, kan kreativiteten omsättas i andra lösningar. Som ett operaspel på nätet, till exempel.

Det var kompositören Peder Barratt-Due som under corona-året 2020 fick i uppdrag av Bergen Nasjonale Opera (BNO) att utveckla ett operaspel online.

Peder Barratt-Due, kompositör

Peder Barratt-Due är verksam i Los Angeles, men har varit den kreativa ledaren för spelutvecklingsprojektet. Han har skapat historien och texterna samt komponerat och spelat in musik och ljudeffekter, meddelar Bergen Nasjonale Opera.

Online-spelet har utvecklats i samarbete med ett norskt spel- och animeringsföretag, Expanse.

Från kompositionsutkast till premiär

Spelet heter Opera Quest, det finns på nätet och är gratis att spela (finns både på norska och engelska).
Du hittar det här

Avsikten med spelet är att på ett lekfullt sätt utforska hur en opera skapas – från den tid då kompositören skriver ner de första noterna, till den stora premiärkvällen.

Mozart-operan i botten

Spelet är till en del baserat på opera La clemenza di Tito från 1791, så stilen på kläderna och utseendet på kompositören och librettisten liknar den för Wolfgang Amadeus Mozart och Caterino Mazzolà, medan till exempel spelets regissör är inspirerad av BNO:s regissör Rodula Gaitanou.

Som spelare i Opera Quest besöker du olika rum. I rummen lär du känna nyckelpersoner och föremål som ingår i en operaproduktion, och med hjälp av ”peka och klicka” kan du komma till slutet av spelet när ridån går upp före den stora operaföreställningen.

Bergen Nasjonale Opera inledde samarbetet med Peder Barratt-Due när han komponerade beställningen Language is a skin, en kammaropera som skulle ha haft världspremiär som en del av Future Opera på Festivalen i Bergen i maj 2020. Allt avbröts av pandemin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.