GöteborgsOperan

På grund av smittläget har GöteborgsOperans ledning beslutat att förlänga perioden med minimerad verksamhet i huset med ytterligare en månad, till och med den 31 mars.

– I den extrema situation som hela vårt samhälle befinner sig i arbetar vi med att säkra en trygg arbetsmiljö och vår framtida repertoar, med fokus på senvåren och på vår kommande säsong, hösten 2021 och våren 2022, säger vd Christina Björklund.

För repertoaren innebär beslutet att operan Norma med nypremiär den 5 mars, Kvinnors röst (konsert) den 7 mars och världspremiären den 31 mars av Inger & Øyen (danskväll med två verk) skjuts på framtiden. När dessa uppsättningar kan genomföras är inte klart.

Just nu arbetar operan i Göteborg med planering för digitala sändningar av tidigare inspelade föreställningar och med nya inspelningar i olika genrer, i små och smittsäkra format. Lilla scenen byggs om till en studio, där operan på ett säkert sätt kan spela in och livesända framträdanden och nya avsnitt av den musikaliska pratshowen Spotlight

Kungliga Operan

På grund av den rådande pandemin och den fortsatt höga smittspridningen i Sverige förlänger Operan i Stockholm sin stängningsperiod fram till och med den 26 mars. Man hoppas vi kunna öppna upp för publika evenemang tidigast den 27 mars.
 
Under tiden arbetar man intensivt med att förbereda Operahuset för att slå upp portarna igen när situationen i samhället är förbättrad. Kungl Operan fortsätter även att sända opera, balett, musik samt Det Magiska Huset för de yngsta på den digitala scenen – Operan Play (kostnadsfritt). 

Malmö Opera

Malmö Opera skärper restriktionerna. Från den 25 januari får inte fler än åtta personer vistas på samma plats samtidigt. Det betyder bl a att operan ställer in operan Fallet Makropulos av Leos Janacek, med planerad premiär 20 mars, eftersom man inte kan påbörja repetitionsarbetet.

Även Fredagskonserten, Allsång och Kammarkonserten som alla skulle ägt rum under tidig vår ställs in.

Restriktionerna gäller i första hand till den 31 mars. Tidigare under säsongen har även Så som i himmelen och turnéföreställningen Dead or alive ställts in. Världspremiären av Philip GlassCircus Days and Nights planerar man för att den sättas upp i maj.

Norrlandsoperan

Enbart premiären av W A Mozarts Don Giovanni hanns med våren 2020, innan resten av föreställningarna var tvungna att skjutas på framtiden. Nu ser Norrlandsoperan i Umeå optimistiskt på våren 2021 och planerar för att Don Giovanni ska kunna sättas upp igen.

Föreställningar är planerade redan från den 11 mars (nypremiär) fram t o m den 28 mars.

Wermland Opera

Operan i Karlstad meddelar att Pajazzo & Gianni Schicchi av Ruggiero Leoncavallo, med planerad premiär den 4 februari 2021, flyttas fram. Nytt premiärdatum är ännu inte fastställt.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.