Vid lunchtid, i tydlig västlig vind, torsdagen den 15 oktober ljöd G Verdis Fångarnas kör från 40 professionella sångare* (varav fem hovsångare) och en stråkkvartett med musiker från Folkoperan (Malin Peterson, Karolina Weber, Tomas Ebrelius och Christina Widergren) under ledning av Henrik Schaefer.

Henrik Schaefer dirigerar Fångarnas kör med stråkkvartett framför Riksdagshuset.

Platsen var framför Riksdagshuset i Stockholm, med Kungl slottet som bakgrund. Initiativtagaren Göran Gademan hälsade välkommen och tillsammans med sångerskan Ida Falk Winland presenterade de aktionen Öppna Salongerna! för kulturminister Amanda Lind – på plats supportad av socialminister Lena Hallengren.

Kan ses igen på aktionens Facebooksida

Underskrifterna i paket

Hon fick ett brunt paket med drygt 10,000 namnunderskrifter från det upprop som startades för sex dagar sedan.

– Det är knappast på Kungliga Operan, Malmö Live eller Göteborgs Konsthall som smittan har sin största spridning. Regler instiftas men tillämpas inte lika för alla. Inkonsekvensen i att låta Mall of Scandinavia fylla sina butiker till brädden men inte låta Globen ta in mer än 50 personer väcker inte bara starka känslor utan också allvarliga frågetecken kring hur kultur fullkomligt ignoreras när den kanske behövs mer än någonsin, som det bland annat står i uppropet.

Värme i bröst och kropp

Kulturministern tackade artigt för den fina manifestationen med levande musik och erkände:

– Man känner en värme i bröstet och i kroppen när man får uppleva livemusik.

– Jag vet att det är många, många fler än 10,000 som saknar kultur under den här pandemin. Vi vill öppna för att fler ska ta del av kultur.

– Det blir ju orimligt när man ser att människor trängs på krogarna, där man inte sköter rekommendationerna. Samtidigt vet vi att kultur- och idrottsarrangörer vet hur man arrangerar och har planer för hur man kan göra det på ett smittsäkert sätt.

Öppna för fler så snart det går

– Vårt mål är att öppna för mer sittande publik så snart det bara går. Det behöver kulturlivet och det behöver alla som jobbar med kulturlivet – och det behöver vi alla människor i vårt land.

– Det är viktigt att ni är är idag och höjer er röst, avslutade Amanda Lind.

Under eftermiddagen denna torsdag kommer kulturministern att träffa företrädarna för aktionen Öppna salongerna!, dvs Göran Gademan, Ida Falk Winland och Henriikka Gröndahl.

* De sjöng

Ida Falk Winland, Malin Byström, Nina Stemme, Hillevi Martinpelto, Julia Sporsén, Alexandra Zetterström Büchel, Anna Danielsson, Susanne Francett, Paulina Pfeiffer, Christina Nilsson, Katarina Karnéus, Anna Larsson, Kristina Hammarström, Anna Graca, Dara Savinova, Charlotte Hellekant, Katrin Meerits, Erika Sax, Göran Eliasson, Lars Cleveman, Jon Nilsson, Ulrik Qvale, Patrik Ringborg, Carl Walin, Philip Sherman, Konu Kim, Ola Eliasson, Joa Helgesson, John Sax, Anton Eriksson, Mattias Nilsson, Markus Schwartz, Lars Arvidson och Marcus Jupither.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.