Torsdagen den 15 oktober händer det: ett nytt orkesterverk uruppförs av Gävle Symfoniorkester. Det är Romantiska Miniatyrer av B. Tommy Andersson (bilden ovan), som även dirigerar konserten i Gävle Konserthus.

Det är en svit bestående av fem orkestrerade orgelstycken tillkomna mellan 1982 och 2019 (i sin ungdom arbetade Andersson en hel del som organist och upplevde musikens betydelse i samband med både bröllop och begravningar). Tre av styckena är skrivna till bröllop och två till begravningar. 
Konserten med världspremiären är slutsåld men kommer att direktsändas; här

Erfaren dirigent och pedagog

B. Tommy Andersson debuterade som dirigent omkring 1990 och har dirigerat alla professionella orkestrar och operahus i Sverige, samt gästdirigerat i ett flertal länder, speciellt ofta i Storbritannien. Han har tidigare varit konstnärlig ledare för KammarensembleN och chefsdirigent för Stockholms Blåsarsymfoniker.

Åren 2003–09 var han chefsdirigent samt konstnärlig och pedagogisk ledare för Swedish National Orchestra Academy i Göteborg och professor i orkesterspel vid Högskolan för scen och musik. Sedan 2012 är han professor i orkesterdirigering vid KMH, Kungliga Musikhögskolan. 2002 blev han invald som ledamot av Kungl. Musikaliska akademien.

B. Tommy Andersson började komponera i elvaårsåldern och har hunnit med omkring 130 kompositioner (orkesterverk, solokonserter, körverk, kammarmusik, sånger, orgelmusik, operor och dansverk) samt ett stort antal arrangemang och transkriptioner.

Mer i konserten

Förutom uruppförandet av Romantiska Minatyrer blir det Pavane pour une infante défunte av Maurice Ravel, Violinkonsert av Samuel Barber med Johan Dalene som solist samt Ottorini Respighis Trittico Botticelliano.

Foto: Jan-Olav Wedin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.