Så är rubriken för en debattartikel som just publicerats i Expressen Kultur.

Undertecknarna är namnkunniga muskprofiler i Sverge, ledamöter av Kungl Musikaliska Akademiens styrelse –
Susanne Rydén, preses, vd Musik i Syd, Joakim Milder, vice preses, saxofonist, professor vid Kungl. Musikhögskolan, Stefan Parkman, vice preses, dirigent, professor, Mats Bergström, gitarrist, Victoria Borisova-Ollas, tonsättare, Svante Henryson, musiker, kompositör, konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival, Anna Larsson, hovsångerska, Konstnärlig ledare Vattnäs konsertlada, Rolf Martinsson, tonsättare, professor vid Musikhögskolan i Malmö, Susanne Rosenberg, sångerska, forskare, professor Kungl. Musikhögskolan, Petter Sundkvist, dirigent, professor vid Luleå tekniska universitet, Helena Wessman, rektor Kungl. Musikhögskolan.

Det kommer att definiera oss som samhälle i framtiden

De skriver bland annat:

– I Sverige talar vi ofta om vikten av att kulturen håller armlängds avstånd till politiken. Pandemin har i mångt och mycket ställt allt på sin spets, inte minst denna ambition. Åratal av betoning av kulturen som en bärare av demokratifrågor har format det kulturella samtalet och de offentliga direktiven. Fokus har legat på prioriterade frågor som mångfaldsperspektiv, jämställdhet och normkritik, men det har i sin tur medfört att samtalet alltför sällan rör konstens egenvärde.

– Att musicera, eller att tillsammans med andra dela en konsertupplevelse, öppnar upp inre rum och skänker perspektiv bortom ordens horisont. 

– De värden vi försvarar med ord och genom handling under denna kris, kommer att definiera oss som samhälle i framtiden.

Läs hela debattartikeln på Expressen KulturLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.