Sara Ajnnak (född 1979) är en spännande artist som vill bana ny väg för den samiska musiken. Hon utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt.

Hennes tredje och senaste album Gulldalit – Can you hear me? (2018) nominerades till en svensk Grammis i februari 2019, och vann samma år pris för Album of the year i World Traditional-kategorin vid The Independent Music Awards i New York.

Nu ger sig Sara Ajnnak ut på turné med sin musik, tillsammans med musikerna Stein Austrud, diverse instrument, och Børre Flyen, slagverk. Konsert på Norrlandsoperan i Umeå den 19 september. Därefter bland annat till i hembyn Gargnäs, utanför Sorsele, sedan till Lycksele och de ger även en utomhuskonsert på udden i Tärnaby. 

– Jag har just avslutat ett projekt i Malå förskolor, där barnen under några höstveckor lärt sig jojka tillsammans med mig. Nedräkningen har börjat till den efterlängtade Can you hear me?-turnén som drar igång den 31/10 på Stallet i Stockholm. Ett efterlängtat turnéprojekt som finansieras med medel från Sametinget och Statens kulturråd, berättar Sara.

– Att arbeta med musik och kultur med basen i Västerbottens inland kräver en hel del, envishet, tålmodighet och jävlar anamma. Att trampa upp stigen mellan jojken, musiken och kultursverige är en lång väg från mitt universum.

Mer om artisten Ajnnak och hennes musik härLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.