Chiara Margarita Cozzolani (1602–1678] var en benediktinernunna och abbedissa i klostret Santa Redegonda i Milano på 1600-talet. Hon var även tonsättare och gav ut fyra samlingar med motetter och psaltarpsalmer. Hon levde alltså under den tidiga barockeran. Hennes motetter, psalmer, mässor och vesprar väckte stor uppmärksamhet i dåtidens Italien. 

Hennes musik som föll i glömska, har på senare år börjat återupptäckas, men är ännu sällan framförd.

En konsert i S:t Petri kyrka i Malmö söndagen den 20 september blir ett unikt tillfälle att få höra hennes sånger ur en högtidlig Mariavesper med Helena Ek och Kristina Hellgren, sopran, Amanda Flodin och Tobias Nilsson, alt, Martin Vanberg och Johan Linderoth, tenor, Daniel Åberg och Johan Karlström, bas samt continuogrupp under ledning av Peter Wallin

På grund av det begränsade antalet biljetter är konserten redan fullsatt. Därför filmas även konserten och publiceras på Svenska kyrkan Malmös Youtube i slutet av september. 

Nunnan försvarade sin musikaliska rätt

År 1620 trädde hon som 18-åring in i klostret Santa Radegonda i Milano och blev så småningom abbedissa. Hon var även tonsättare, men för sin musikaliska verksamhet utsattes hon för kritik. Ärkebiskopen Alfonso Litta ville inskränka nunnornas rätt att uttrycka sig musikaliskt och begränsa deras musikutövande och kontakt med omvärlden.

Cozzolani försvarade dock nunnornas rätt. Sången vid klostret hade väckt stor uppmärksamhet och ryktet om att de var landets bästa sångerskor spred sig i hela Italien. Stilen i Cozzolanis Salmi a otto voci concertati är ljusare och lättare än Johann Sebastian Bachs tyngre och tätare kontrapunktiska stil. I verket varvas soloröst med flerstämmig kör till lätt ackompanjemang.

Musiker vid konserten i Malmö är Fredrik Bock och Marcus Strand, luta, Yngvild Vivja Haaland Ruud, cembalo, Karin Johansson, orgel, Fredrik Persson, dulcian, Hanna Thiel, viola da gamba och lirone, och Megan Adie, violone.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.