Man skulle kunna tro att i reserestriktionernas dagar skulle bli fler konsertjobb för svenska dirigenter, musiker och sångare. Det händer, men långt ifrån alltid.

Gävle Symfoniorkester skulle den 24 september ge en konsert i Alandica Kultur & Kongress i Mariehamn, Åland. På grund av covid-19 blir den konserten inte av. Istället spelas den på hemmaplan, och livestreamas från, Gävle Konserthus.

Dirigenten hämtas från Italien – Daniela Musca.

Hon hör till agenturen Nordic Artists Management i Köpenhamn. Varför just Musca valts ut vet man bara i Gävle Konserthus. För i samma agentur finns de svenska dirigenterna David Björkman, Fredrik Burstedt, Gudrun Dahlkvist, Emil Eliasson, Johannes Gustavsson, Per Otto Johansson, Patrik Ringborg och Marie Rosenmir. Men de kanske alla var upptagna …?

Svenskt på programmet

Glädjande är ändock att svenskt orkesterstycke finns med i programmet, Att bryta isen (från 2001) av Karin Rehnqvist.

I övrigt blir det konsertouvertyren Hebriderna av Felix Mendelssohn och Symfoni nr 3 av Franz Schubert.


Daniela Musca
är dirigent och pianist (född 1982) från Rom. Hon har arbetat med bland andra Staatsorchester Wiesbaden, Brandenburger Symphoniker och på Staatstheater Wiesbaden. Som pianist har hon samarbetat med bland andra Dietrich Fischer-Dieskau. Förra säsongen debuterade hon i Skandinavien med symfoniorkestrarna i Göteborg och Malmö, och med Jönköping Sinfonietta.

Foto: Simon Pauly

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.