Till skillnad från alla tidigare nationaldagar, eller Svenska flaggans-dagar dessförinnan, kan vi den 6 juni 2020 – med lika delar passionerat intresse som socialt distanserat – ta del av åtskilliga nationaldagskonserter. Var vi än bor i landet.

Innehållet är väldigt blandat. Musikaliskt lösgodis, skulle man kunna kalla det.

Det enda gemensamma i dessa nationaldagens konserter är att de är livstreamade; kan ses i direktsändning och ligger oftast kvar för eftertittning.

Göteborgs konserthus

Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bjuder in till picknick och somrig Nationaldagskonsert den 6 juni kl 14.00. Du väljer var du vill ha picknicken; i trädgården, i någon park eller i din fåtölj hemma. Livestreamat delar du upplevelsen med många andra i Göteborg, Sverige och världen.

Det blir orkestermusik av Stenhammar, Sibelius, Grieg, Mozart, Lehár och Beethoven samt körmusik, bleckblåsmusik och folkmusik.

Medverkande: Göteborgs Symfoniker med Santtu-Matias Rouvali som dirigent, Sara Trobäck, violin, Tekla Nilsson, klarinett, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble under ledning av Alexander Einarsson. Tomas von Brömssen är konsertens presentatör.

Se nationaldagskonserten här

Musikaliska, Stockholm

Blåsarsymfonikernas brassextett bidrar till nationaldagsfirandet med äkta brunnsmusik – i digital form, givetvis. Mässingssextett var populär underhållning vid Sveriges hälsobrunnar på 1800-talet och denna ensembleform är även Blåsarsymfonikernas ursprungshistoria från 1906.

Medverkande musiker: Martin Lood, trumpet, Annika Welander, trumpet, Staffan Lundén-Welden, valthorn, Åke Lännerholm, trombon, Magnus Olsson, trombon, Eric Jakobsson, tuba, Birger Thorelli, slagverk.

Se/hör brunnsmusiken här

Konserthuset, Stockholm

För första gången gör Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna en nationaldagskonsert! Den filharmoniska sommarhälsningen från det blå huset vid Hötorget – konserten kallas fyndigt Svenska toner i det blå – presenteras av Stefan Forsberg, konserthuschef. Sopranen och hovsångerskan Elin Rombo medverkar tillsammans med musikalstjärnan David Lindgren.

David Björkman leder Kungliga Filharmonikerna i denna specialproducerade konsert, kl 19 den 6 juni, som webbsänds här

Operan i Hagaparken

En tradition numer – Kungliga Operan bjuder på nationaldagsfirande i Hagaparken i Stockholm. I år i en ny tappning, Kungl Operan tar med dig Haga hem till dig, lovar man. Det blir sång, dans och musik framförd av Kungliga hovkapellet, Kungliga baletten, Kungliga Operans kör och ett antal operasolister.

James Duddle leder Kungliga hovkapellet, Karl-Magnus Fredriksson, baryton.

6 juni kl 15, kan ses här

Norrköping

På nationaldagen bjuds det på inte mindre än två konserter från De Geer-hallen:
kl 15 på eftermiddagen musiksagan Peter och Vargen av Sergej Prokofiev för den yngre publiken och lite senare (kl 18) Franz Schuberts Forellkvintetten med Johan Dalene och en ensemble ur SON/Norrköpings Symfoniorkester – Gunnar Enbom, viola, Erik Uusijärvi, cello, Emma Josefsson Björnevik, kontrabas, Mats Jansson, piano.

Konserterna finns tillgängliga på SONs webbplats norrkopingssymfoniorkester.se
från kl 15.00 resp kl 18.00 lördag 6 juni.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.