Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål delar ut av Per Ganneviks stipendium årligen sedan 2013 och förvaltas av statliga Konstnärsnämnden.

2,5 miljoner kronor delas ut årligen i fem kategorier – musik, dans, film, form, bild, teater.

Affärs- och finansmannen Per Gannevik testamenterade huvuddelen, 60 miljoner kronor, av sin kvarlåtenskap till Konstnärsnämnden för att skapa Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål.

Tidigare år har Gannevikstipendiet i musik gått till Anders Hillborg (2013), Ale Möller (2014), Karin Rehnqvist (2015), Neneh Cherry (2016), Nina Stemme (2017). Martin Fröst (2018), Merit Hemmingsson (2019).

2020 blev det en rappare och hiphop-artist som fick det fina priset – Jason Diakité (a k a Timbuktu).

Motivering:
Jason Diakité är en konstnärlig förnyare av svensk hiphop och har satt sin genre på kartan som en av Sveriges största hiphopartister genom tiderna. Med sin språkbegåvning och musik bygger han broar mellan människor och med sin passion och gränslösa förmåga att entusiasmera trollbinder han publiken. Jason är i sin kamp för antirasism och med sina inflytelserika texter om vår samtid en stor och viktig röst i Sverige idag.

En hyllning till konsten

– Årets Ganneviksstipendier är en hyllning till konsten i en tid då många konstnärer drabbats hårt ekonomiskt. Det känns i år mer angeläget än någonsin att stötta konsten. Vi vill med dessa stipendier ge sex fantastiska konstnärer möjligheter att utforska, gå vidare, gå djupare, att hitta fler och nya uttryck.

– Dessa konstnärskap representerar en bredd av uttryck men har alla var och en samtidigt betytt mycket för konsten i Sverige. Deras konstnärskap kommer att påverka generationer framöver, säger Ellen Wettmark, styrelsens ordförande.

Läs här om 2020 års Gannevikstipendiater


Ellen Wettmark är inte vilken Ellen som helst.

Ellen Wettmark, Konstnäsrnämnden

Regeringen utsåg Ellen Wettmark till ny ordförande i Konstnärsnämnden från 1 januari 2020. 

Hon har varit enhetschef på Statens centrum för arkitektur och design, tidigare varit chef för internationella enheten på Statens kulturråd och utsågs sedan till Sveriges kulturråd i London 2013–2017. Innan dess arbetade hon med konst- och kulturfrågor på Nordiska ministerrådet.

– Ellen Wettmark har ett brett internationellt perspektiv och högt förtroende i kultursektorn. Jag är därför väldigt glad att hon har tackat ja till uppdraget att utveckla och leda Konstnärsnämnden i en tid när yttrandefrihet och konstnärers villkor i allt högre grad är något som måste försvaras, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.