Efter en omfattande rekryteringsprocess med omkring 40 sökande till tjänsten, har Norrlandsoperans styrelse rekryterat ny vd – valet föll på Erik Mikael Karlsson för närvarande chef för konsert och musikproduktion vid Sveriges Radio P2. Han tillträder sin tjänst vid Norrlandsoperan i Umeå den 1 september 2020.

I sin nuvarande roll är Erik Mikael Karlsson chef för programledare, producenter, projektledare och produktionsplanerare vid centralredaktionen i Stockholm samt medarbetare i Göteborg, Malmö och Umeå.

Redaktionen ansvarar för alla sändningar och inspelningar från svenska konsert- och operahus, jazzklubbar och från olika mindre arrangörer inom genrerna klassisk musik, opera, nutida konstmusik, jazz och folk- och världsmusik.

Erik Mikael Karlsson är född 1967 och är även tonsättare.

Erfarenhet av internationellt samarbete

I uppdraget som chef på P2 ingår även alla sändningar från Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören samt sändningar från internationella konsert- och operahus och festivaler inom ramen för programutbytet inom Europeiska Radiounionen (EBU/Euroradio).

– I Erik Mikael Karlsson ser vi en person med dokumenterat goda ledaregenskaper och stark förankring i konstnärlig verksamhet. Han har lång erfarenhet från ledande befattningar inom Sveriges Radio, med tyngdpunkt i programverksamhet inom musik och kultur och är ursprungligen tonsättare med både erfarenhet av internationellt arbete och beställningsverk, säger Eva Andersson som är styrelseordförande för Norrlandsoperan.

Vill ge unika produktioner

– Jag kommer arbeta intensivt med samverkan med universitet och högskolor, med näringsliv och med andra opera- och scenkonsthus både i Sverige och utomlands för att kunna erbjuda vår publik helt unika produktioner i toppklass inom alla de konstnärliga uttryck som ryms i Norrlandsoperans verksamhet. Det viktigaste är att alla ska känna sig välkomna till Norrlandsoperan och att vi har ett attraktivt erbjudande som riktar sig till alla – det handlar om både kvalitativ spets och bredd.

– Norrlandsoperan ska självklart också fortsätta vara ett oerhört viktigt kulturellt nav i norra Sverige med samarbeten med lokala och regionala aktörer, kommenterar Erik Mikael Karlsson.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.