Filmen Äppelkriget av och med Hans Alfredson och Tage Danielsson kan sägas vara startskottet för 1970-talets gröna vågen-rörelse (hoppsan, redan 50 år sedan!).

För första gången framträder Äppelkriget på en teaterscen, Helsingsborgs Stadsteaters. Den 15 februari är det premiär för en humoristisk musikal fylld av nostalgi och tänkvärda undertoner i klimatångestens tid.

Det sägs vara en reflekterande klimat-musikal med plats för dagsaktuella frågor. I fokus står den lilla människans kamp mot de krafter som hotar att förgöra vår planet och både lokala politiker och globala kommersiella krafter får sig en känga.

Scenbild från musikalen Äppelkriget.

– Trots det allvarliga budskapet, som är lika aktuellt då som nu, är det en humoristisk musikal. Med inslag av både samhällskritik och värme blir föreställningen Äppelkriget en komedi i sann Hasse och Tage-anda, säger regissören Annika Kofoed.

Änglamark dyker upp

Handlingen kretsar kring den framgångsrike PR-mannen Sten Wall som vill exploatera den skånska idyllen Änglamark, gräva upp familjen Lindbergs anrika äppelodling och bygga nöjesparken Sundinavia. Planerna väcker bybornas vrede. Med list och oväntade knep tar syskonen Anna, Severin och Eberhard Lindberg upp kampen för rättvisan tillsammans med mopedbudet Hans. Till sin hjälp har de jättar, häxor och andra mer eller mindre magiska väsen.

Sångtexterna och musiken är skriven och arrangerad av tonsättaren P-O Nilsson som också är föreställningarnas kapellmästare 

Musikalen Äppelkriget är en föreställning med 31 skådespelare och musiker på scen. Den spelas på Storan från 15 februari till och med 5 april.


Bilden överst: Filmkomedin Äppelkriget från 1971. Gösta Ekman i rollen som Sten Wall och Hans Alfredson som Severin Lindberg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.