Läsarna av Tidskriften Opera, med en upplaga på ca 4,000 ex, har fått rösta om vem de anser ska få Operapriset 2019. Hur många som röstat är okänt, men förstaplatsen intogs av mezzosopranen Ann Hallenberg. Förra året gick priset till sopranen Ida Falk Winland.

Ann Hallenberg får Operapriset för sin prestation vid Drottningholms Slottsteater, där hon sommaren 2019 sjöng titelrollen i Ariodante av Georg Friedrich Händel.

Prisutdelning sker i samband med Ann Hallenbergs solokonsert på Drottningholmsteatern den 29 augusti 2020.

Rasande kvinnor

Solokonserten den 29 augusti har titeln Donne disprezzate, barockens rasande hjältinnorNär den världsledande mezzosopranen gör en solokonsert i Sverige för första gången på flera år blir det på världsarvsscenen Drottningholmsteatern, där hon för övrigt nu är Artist in Residence.

Konserten framförs av Ann Hallenberg och Drottningholmsteaterns orkester, dirigent är Stefano Montanari. Det blir arior av bland andra Pietro Torri, Ferdinando Orlandi och Geminiano Giacomelli

– Under åren har jag umgåtts med många av barockoperans hjältinnor. De är förtvivlade, rasande och har gott om anledningar till ett rejält sammanbrott! Vem känner inte Fedras passion, Dejaniras fasa, Medeas hat och Irenes smärta?, frågar sig Ann Hallenberg.

– Händel är som alltid den store mästaren i att teckna kvinnoporträtt som berör oss, men på barockhimlen lyser mängder av andra stjärnor som vi knappt kan namnen på.

Ann Hallenberg presenterar några av dem vid sin solokonsert i augusti. Biljetterna släpps den 18 mars.

Bilden från Ariodante-föreställningen på Drottningholms Slottsteater. Foto: Mats Bäcker

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.